АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниСпортСпортен Пловдив

Няма да замразяват строителството на Колежа

Няма да се замразява строителството на стадион „Христо Ботев”. Това съобщи след среща в общината строителят на съоръжението Илиян Филипов. В края на миналата седмица той обяви, че ще входира Акт 10 за временно спиране на строителните дейностите, но след разговора днес с кмета Здравко Димитров, заместника му Пламен Райчев и главния проектант арх. Георги Савов. На него е присъствал и конструкторът на козирката на стадиона.
Илиян Филипов отчете, че до момента за изграждането на съоръжението са усвоени 7 927 000 лева с ДДС с входирани 13 акта за завършени дейности. Той не скри, че заради поскъпването на материалите се налага да плаща от джоба си, за да продължат дейностите. „Ние ще продължим строителството, въпреки че даваме средства и от нас и ще продължим докато бъде извършен първия етап, за който са осигурени 25 милиона“, заяви Филипов.
„Имахме желание да внесем Акт 10, с който да спрем строителството, но се отказахме, защото днес намерихме варианти по проекта, които можем да извършим. Това, че има фронт за работа, което ни се позволи, съответно няма да се входира Акт 10 и ще се продължи с работата по стадиона. Продължават строителните дейности и чакаме Общината да одобри проектите, които се входираха вчера. Да ни бъдат предадени официално и да сравним новия и стария проекти, да се види има ли разлики в сметките и да ги входираме в общината, ако има разлики, ако не, продължаваме по план“. До момента работим по първия проект. Новият проект в момента го чакаме да бъде одобрен от общината и да ни се предостави на хартиен носител, за да започнем да работим с него“, добави строителят на Колежа след срещата в общината.
На финал подчерта, че е оптимист относно завършването на стадиона.
„ До края на май ще приключа с инсталациите вътре по стадиона. Ще ми остане вертикалната панировка и металната козирка с покритието. Аз няма физически възможност да ги направя преди това, защото трябва да получа плановете, трябва да се правят чертежи и разрези. Ще направим оптималното, което ще стане най-бързо“, каза Илиян Филипов.

„В понеделник проектантът арх. Савов предаде в Община Пловдив техническия проект за сектор А на стадиона, а до седмица ще издаде и проектите за сектори Б и Г без частта за металната конструкция“, обясни след срещата зам.-кметът Пламен Райчев.

На срещата днес присъства и проектантът на металната конструкция за козирката инж. Асен Страшимиров, който преработва проекта за покриване на стадиона. То се налага заради увеличеното ветрово натоварване, отчетено при изследването на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), поръчано от Община Пловдив преди подновяване на строителните дейности. Инж. Страшимиров пое ангажимент до седмица да предостави и приблизителна информация за количеството стомана, необходимо за цялостното завършване на козирката на съоръжението с цел изготвяне на стойностните сметки

„На базата на тези проекти от фирмата изпълнител ще подготвят анализ за новите позиции и тяхната себестойност, които да предадат на общината за одобрение. Така ще може да бъде преценено каква част от строително-монтажните дейности ще бъде извършена с отпуснатите 25 милиона с ДДС от държавата“, заяви след срещата заместник-кметът Райчев.

„Препроектирането на козирката на стадиона няма да забави строителя, който ще може да продължи дейността си, но в същото време трябва да се подходи много сериозно към изграждането на тази част. Става дума за стадион за над 18 хиляди зрители, които може да пострадат заради прибързване или нехайство, а когато става дума за човешки живот, всички трябва да бъдем отговорни. Все пак призовавам за бързо и качествено подготвен проект за козирка“, заяви кметът Здравко Димитров.

Въпреки че преди седмица той отправи специална покана към представители на ПФК „Ботев 1912“ да присъстват на ежеседмичните срещи, днес никой от клуба не се яви, за да чуе докъде са стигнали строителните дейности и препроектирането на стадиона.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина