Няма бум на бракоразводни и дела за домашно насилие в Районен съд-Пловдив, вследствие на изолацията

Актуално Гласове Новини

Председателят му съдия Иван Калибацев обяви, че дори се наблюдава спад

Няма бум на разводи и дела за домашно насилие в Районен съд-Пловдив, вследствие на изолацията. Статистиката показва, че за първите шест месеца на 2019 година в града под тепетата е имало 237 дела, а за същият период от време през 2020 година те са 170. Това съобщи председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев, по повод изнесената преди два дни информация от НПО за бум на подобни дела, породен от принудителната изолация, свързана с коронавируса.   

Адв. Милена Кадиева: Районният съд в Пловдив е залят с искове за развод след изолацията

Според статистиката при тях дори има спад. За сравнение през същия период –  на първите шест месеца на м.г. – те са били общо 500, като от тях 263 са били по взаимно съгласие. От сегашните искове по Семейния кодекс по взаимно съгласие са 191 дела.

До момента за 2020-та година са подадени само 100 иска по Закона за защита от домашно насилие, съобщи още председателят на Районния съд.

„Статистиката остава същата, тъй като за същия период на 2019-а са 103 на брой. В повечето случаи това са дела, които в голям процент предшестват делата за разводите и се подават от съпругите, или пък са вследствие на усложнения след развод“ коментира съдия Калибацев.

Най-често този род искове се получават в края на седмицата и около празници, констатират от съдът. Тези дела се разглеждаха и по време на изолацията, подчерта Калибацев.

Като цяло има намаляване на общия брой производства, но е повишен е броят на гражданските такива. 2526 са били за миналата година, а за настоящата са съответно 3013.

Общо образуваните граждански и наказателни дела са 11 494. През миналата година до 3 юни са били 14 934.

Съдиите смятат, че това се дължи на кризата с Ковид-19, въпреки че съдът не е спирал работа.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.