Адв. Милена Кадиева: Районният съд в Пловдив е залят с искове за развод след изолацията

Актуално Живот Криминале Новини

Два случая на домашно насилие на ден и по един на разтрогване на брака, отчитат от фондация ДА

Пикът е настъпил след края на карантината

За бум на сигналите за домашно насилие съобщиха днес от фондация “ДА” в Пловдив. Процесът ескалира след края на извънредното положение.

„Средно на месец имаме 20-30 консултации на хора, пострадали от домашно насилие. Това, което се случи след края на извънредното положение, беше бум, и случаите нараснаха на 40-50 месечно от април досега,” отчете адв. Милена Кадиева – управител на фондация “Джендър алтернативи”, на пресконференция в пресклуба на БТА днес в Пловдив.

По думите на адв. Милена Кадиева, която е носител на Наградата “Жена на действието на Европа” за 2019-а година, Районният съд в Пловдив е залят с искове за развод след изолацията.Тя отбеляза, че съдът не работеше известно време и сега хората масово искат да се разделят бързо, като голяма част сключват споразумение по взаимно съгласие, заверено при нотариус.

Във офиса на фондация „Джендър алтерантиви“, след отварянето му при замяната на извънредното положение с извънредна епидемиологична обстановка, сътрудниците на НПО-то, 15 души екип, консултират хора средно по два случая на домашно насилие на ден и по един за разтрогване на брака.

95% от жертвите на домашно насилие са жени, но мъжете също са обект на агресия, напомни адвокат Милена Кадиева.

Фондацията представи новия проект, по който работи – “Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие”, финансиран от Министерството на правосъдието. Той е с продължителност пет месеца и включва безплатни правни и психосоциални консултации за пострадалите от домашно насилие, както и работа с извършителите. Офисът на фондацията се намира на в Дом Левски на първия етаж, стая 3.

Въпреки, че финансирането от държавата е само за 5-месеца, от фондацията посочиха, че търсят активно и други източници и няма да прекъсват безплатните консултации.

Очаква се скоро да е готов и късометражен филм за домашното насилие, съобщи координаторът на фондация “ДА” Мишо Гръблев.

Увеличават се случаите на възрастни хора, тормозени от децата си за наследствени имоти

29 жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие у нас за една година

273 дела за домашно насилие над жени и момичета в Пловдив за година

Споделете ни във:

1 коментар за “Адв. Милена Кадиева: Районният съд в Пловдив е залят с искове за развод след изолацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.