Ново и старо: Smokini и Чучура

Актуално Вкусът на града Живот Новини
Продължаваме поредицата си с още емблематични места за Пловдив и техните по-нови версии

В тази статия няма да се връщаме чак толкова далеч във времето както го направихме с пивница Разлъка и Първа шуменска бирария, но сигурно някои от нас си спомнят, че само преди 5 години на мястото на приключенския ресторант Smokini бе популярното заведение Чучура.

През 80-те години на миналия век кръчмата бе една от най-прочутите в Града под тепетата и трудно можеше да се намери място, ако си без резервация. Основана е от видната пловдивска ресторантьорка Таня Гинева и дълго време се въртеше от цялото семейство. На времето тук са се събирали доста известни личности, често с охрана отвън, и понякога дори са затваряли цялото заведение за частни събития. Акцент в менюто винаги е била традиционната българска кухня, а един от специалитетите им – пилешки шницел с пълнеж: краставички, варено яйце и моркови, залят с бял сос и крокети.

През 2000-та година в градината на Чучура в ранните часове на утрото избухва бомба, която за щастие нанася само материални щети. Впоследствие не се разбра кой е поръчал сплашването, но може би това е била и една от причините култовата кръчма постепенно да започне да запада. През 2015-а година заведението бе част от популярното телевизионно предаване Кошмари в кухнята, в което известен шеф-готвач се опита да възроди славата му, помагайки на внука на собственичката да го направи в крак с новостите в кулинарията. За съжаление само година по-късно то се преотдаде под наем и новите собственици тотално смениха концепцията.

В момента Smokini е предпочитано място за всички, които искат да се насладят на добре балансиран микс между специалитети от българската и различни чуждестранни кухни. Менюто е завидно разнообразно, а приготвените чстия невероятно добре съчетават в себе си традицията и новаторството. Листът с ястията постоянно се допълва и променя, за да съчетава в себе си както свежестта на пролетта и лекотата на летните месеци, така и да гарантира уникално вкусово изживяване през всеки сезон с характерните съставки и подправки. Интериорът също е претърпял доста промени

Още по темата вижте в Lostinplovdiv.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.