НОЩ с маски, премиерът – без

Актуално Власт Новини

Бойко Борисов: Тестовете за коронавирус да се поемат от Здравната каса, а цената на клиничната пътека да се завиши, ако е необходимо

Решиха и увеличение на капацитета на болниците с интензивни легла

Засилване на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост – това е една от мерките, които са обсъждали днес премиерът Бойко Борисов и членовете на Националния оперативен щаб срещу коронавируса, съобщава правителствената пресслужба. Срещата идва на фона на увеличение в последните дни на болните от COVID-19, които се лекуват в болници, и на ръст на настанените в интензивни отделения.

През миналата седмици специалисти предупредиха, че след периода на успокояване на обстановката отново се появяват опасения за натоварването, което би могла да понесе здравната система.

На заседанието днес председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски също подчерта, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на структуроопределящите болници, а останалите да се поддържат в готовност.

“Само това е ключът към решаването на актуалните проблеми, при положение, че няма воля и желание в населението за налагане на по-твърди мерки. Това е приемлив отговор на ситуацията”.

По данни на Мутафчийски, оповестени на последния редовен брифинг на щаба, в инфекциозните отделения в страната има 7473 болнични легла. От тях 1347 са интензивни, с респиратори. Той съобщи на премиера, че капацитетът на ВМА е изцяло запълнен, включително и т.нар. буферно отделение, което е за болни с още непотвърдена диагноза, но с подозрение за коронавирус.

“През изминалите денонощия повече от 100 човека минават за амбулаторни изследвания със съответните съмнения и това потвърждава засилената заболеваемост”, казва той.

По думите му се наблюдава известна фамилност на заболяването, тъй като се доказват цели семейства заразени, както и множество случаи, регистрирани след фирмени сбирки, което пък поставя отново въпроса за струпването на големи групи от хора на едно място.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите и засега в България темповете са по-ниски, но това не трябва да успокоява. В момента никой не е оставен без медицинска помощ и усилията ни вбъдеще ще останат в същата посока.

Тестовете за коронавирус да се поемат от Здравната каса, а цената на клиничната пътека да се завиши, ако е необходимо. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на заседанието с Националния оперативен щаб в Министерски съвет днес.

“Да се плащат тестовете, въобще да се завиши пътеката за COVID -19, за да имат болниците достатъчно финансиране. Презапасете се с облекла, презапасете се с маски”.

Според Борисов допълнително финансиране е необходимо и за проследяване на състоянието на пациентите.

По думите му засиленият контрол за спазване на противоепидемичните мерки ще продължи.

В края на заседанието премиерът отрече медийните публикации, че е бил във ВМА заради повишено кръвно налягане.

Снимка: Заседанието на премиера с щаба – отляво са началникът на звеното ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, а отдясно – здравният министър Кирил Ананиев и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.   Правителствена информационна пресслужба ©

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.