АктуалноГрадътЗабравеният градКултураМненияНовиниПод ножа

Нищо не се случва на Небет тепе

Седмица след тържествената първа копка, на обекта няма нито един работник. Цитаделата на върха на Трихълмието остава отворена за туристи, въпреки информацията, че ще бъде оградена

Нищо не се случва на Небет тепе точно седмица след тържествената първа копка сред камари от боклуци на обекта. Седем дни минаха от старта на реализацията на проекта „По крепостните стени на Филилипопол”, който включва консервацията, реставрацията и социализацията на цитаделата на върха на Трихълмието и Източна порта. На Небет тепе обаче няма нищо свършено за това време, а днес по обяд не се виждаше нито един работник, който да прави нещо по план, заложен в проекта.

Единствените знаци, че нещо предстои някаква активност, са разпилени строителни ръкавици тук-таме край многовековните градежи.

Забавянето още на старта на реализирането на проекта е крайно обезпокоително предвид сроковете, които се гонят. Дейностите на Небет тепе с подходите му и Източна порта на Филипопол трябва да бъдат завършени на 100 процента до края на следващата година. И двата обекта обаче са твърде сложни, което ще направи трудна мисията на избраните по любимата на община Пловдив процедура на инженеринг изпълнители да влязат в срок. Ако това не се случи, администрацията ще трябва да връща пари, тъй като „По крепостните стени на Филилипопол” се реализира с 6 милиона лева от Европа.

Въпреки заявките от началото на миналата седмица, че достъпът до Небет тепе ще бъде ограничен, тъй като се води строителен обект, това все още не се е случило. В момента там работници няма, но туристи- бол. Строителни заграждения не се виждат. Няма и никакви подготвителни дейности за старта на консервацията, рехабилитацията и социализацията по същество.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. Ееееее, вие пък, какво искате? Не си ли спомняте Базиликата? Имаше поне 4 официални откривания и още толкова неофициални. Има време, още няколко първи копки, още малко плюнки и ще тръгнат нещатат.

    1. Точен коментар, с допълнението, че северният сектор на мозайките са постоянно плесенясали от течовете на построения куфар върху базиликата

  2. Стопроцентова УВЕРЕНОСТ имаме, че КАЛИНКИТЕ в СелСъвета са отхапали залък далеч над възможностите си (гръмки помпозни Заглавия, кис-кис, прелъстителни!) и като се издънят с ИнДжинеринга ше имат да връщат шестте милиона (=6,000,000) изпапкани та ще искат да теглят БОРЧОВЕ ЗА ВНУЦИТЕ

  3. Споко де, вие искате нещата с магическа пръчка да стават. Първа копка е само символика. До дни ще се появи дейност.

    1. ЛентоРезачката (с двойна галигануда!) и ПървоКопачката на СелСъвета представляват една илюзия, една Магия, една МЕЧТАТЕЛНОСТ

      Дейност? – Друг път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина