Градът

Опасният склад на Сточна гара ще бъде съборен

Сагата със склада на Моравенови е решена

Инвеститорът ще строи, след премахване на постройката

Сградата на ъгъла на булевард „Христо Ботев“ и ул.“Авксентий Велешки“ ще отиде в историята. Опасният бивш тютюнев склад до Сточна гара ще бъде съборен, съобщи за Под тепето кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Постройката тъне в разруха от десетилетия. Сагата около нея е пословичен пример за неразбориите между държавна, местна власт и закон, както и множество частни интереси.

Категорично, самият склад не е паметник на културата, но се намира в зона със специален статут, уточни Стаменов. По думите му, собствениците на имота са приключили със съдебните прения и вече имат готов проект за инвестиционни намерения. Собствениците Лиляна Моравенова и Момчил Момчилов са входирали официално уведомление в кметството за премахване на опасните остатъци от бившия склад.

Припомняме, че заповед за събаряне на сграда, придобила нарицателното „Складът на Моравенови“, имаше издадена още по времето, когато Георги Титюков изпълняваше длъжността кмет на р-н „Централен“. Тогава Момчилов обжалва заповедта.

Така след няколко дела, пожар, срутвания, различни заповеди и процедирания, 15-годишна сага е на път да приключи. Към днешна дата остатъците от някога величествената сграда се крепят на ръба на фантазията. След получаване на разрешително за събаряне, собствениците ще трябва да предприемат мерки за обезопасяване по време на тези действия.

Предстои им още да съгласуват проекта си за новата бизнес сграда с НИНКН, тъй като дори и да няма статут на паметник на културата, складът влиза в обхвата на историческата зона. Чак тогава идва ред да се издаде разрешително за строеж.

Според запознати, ако всички процедури и срокове бъдат спазени, реално към 2019-а година може да се пристъпи към осъществяване на проекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина