АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

Нери: От всички нашенски егоизми, най-малък е егоизмът на пловдивчани в Деня на Съединението

„От всички нашенски егоизми, най-малък е егоизмът на пловдивчани в Деня на Съединението. Да се откажеш доброволно да си столица, да се съгласиш институциите на обединената държава да отидат в 14-хилядната кална София, да освободиш писателите и журналистите от 80-те всекидневни вестници от ангажимента да стоят в Пловдив и да пишат за него, да кажеш на народа си, че става подчинен на нови, все още неясни правила, да съобщиш на италианските архитекти, повикани да строят Пловдив, че приоритет е София – е, не знам кой друг може това.
Освен пловдивчани.
Честито Съединение, прекрасни южняци!“
Това написа дългогодишната емблема на журналистиката у нас Нери Терзиева на този ден, преди две години. Припомняме, че легендарната тв говорителка почина на 2 юни т.г. в пловдивска болница.
Днес в Музея на Съединението Нери получи посмъртно звание „Почетен гражданин на Пловдив“, по инициатива на бившия областен управител Йордан Иванов.
Отличието бе връчено на дъщеря ѝ.

От доста години утвърдихме една традиция тук в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей, където провеждаме учредителното събрание на всеки новоизбран Общински съвет, да бъдат извършвани и знаменателни ритуали, какъвто е и  днешния повод. В деня на празника на нашия град предстои да бъдат връчени отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Евгени Тодоров и Нери Терзиева, посмъртно.“ С тези думи д-р Стефан Шивачев, директор на музея откри церемонията и покани председателя на Общински съвет инж. Александър Държиков и кмета на града Здравко Димитров да връчат отличията.

Държиков

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели, използвам случая да ви поздравя по случай днешния празник. Истинска чест е за мен точно в деня на Пловдив да връчим най-високото отличие, което е присъдено на двама пловдивчани, емблеми на града ни“, заяви председателят инж. Държиков.

Той прочете грамотата с решението, с което Евгени Тодоров е удостоен с отличието, а кметът Здравко Димитров връчи почетния знак с герба на града и с лента, символизираща знамето на Пловдив. След като получи своето отличие Тодоров записа своето послание в Почетната книга на град Пловдив.

Евгени Тодоров: Всеки град е голям, колко са големи почетните му граждани

Тодоров напомни, че една от първите неща, които Нери направила в телевизията, е трисерийния филм „Когато Пловдив беше столица“.

„Тя цял живот бе свързана с града, независимо, че работеше в София. В телевизията звъняха и казваха: „Търсим Нери от Пловдив”. Когато ѝ смениха името,  един колега звънеше и казваше: „Търся Нели от Провдив”/така се шегувахме/. Благодаря ви, че в грамотата сте ѝ върнали старото име Нериман! Означава нежност“, каза развълнуван Евгени Тодоров.

Цялото му слово вижте във видеото.

 

 

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина