National Geographic ще заразява с Пловдив от днес

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Всеки може да преоткрие града с поредицата “Explore Bulgaria: Пловдив”, която тръгва на малък екран

Премиерата на първия епизод се състоя днес по обяд, в Европейската столица на културата  

Драго Симеонов: Ние сме заварили думата „майна” като културно наследство и трябва да я предадем нататък, за да не бъде заменена от „брат”

Иво Дернев

Премиерата на първия епизод на от поредицата “Explore Bulgaria: Пловдив” на National Geographic и продуцентско студио АГИТПРОП се състоя в Европейската столица на културата днес по обяд. Големият салон в Лъки- Дом на киното бе пълен, а публиката видя първото приключение на журналиста Драго Симеонов под тепетата. Всички могат да гледат невероятния поглед към любимия град на Борис Мисирков, Георги Богданов и Мартичка Божилова довечера, когато поредицата тръгва на малкия екран. Телевизионната премиера е точно в 21.30ч.

Екипът на продукцията и част от героите в шестте епизода на “Explore Bulgaria: Пловдив” застанаха пред зрителите в Лъки, за да разкрият детайли от кухнята преди премиерната прожекция. Повечето истории в поредицата се въртят около написаното от Йордан Велчев, който днес беше в залата. Освен преживяването, в продукцията има много фактология, която е събрана от сериозно проучване от доказани източници, каквото е правилото в National Geographic.

Приключението Драго Симеонов започва от Епископската базилика и ателието на реставрационния екип, ръководен от Елена Кантарева. Симеонов помага на специалистите в обработката на фрагмент от общо  2-те хиляди квадратни метра мозайки, които скоро ще бъдат експонирани в бъдещия музей Епископска базилика на Филипопол. След което се запознава с част от изключително ценния архив на библиотеката. После Симеонов атакува Сахат тепе. Качва се на телевизионната кула, след което навива невероятния механизъм в старата часовникова кула на върха на хълма. От там слиза до Седмия хълм, където заедно с автора му Атанас Хранов реставрират една от чугунените букви. А Симеонов  от първа ръка научава посланието на проекта на художника Хранов.

 „ Всъщност, майна, аз съм пловдивчанин. Баща ми е роден тук, а аз съм прекарал детството си тук. Най-съкровената част от мен и живота ми е тук”, уточни в началото Драго Симеонов. Още от първи епизод той започва да разследва етимологията на думата „майна”, но проучването му не дава резултат след началните 30 минути от поредицата. „Има хиляди и всъщност нито една теория за произхода на майна. Ние сме заварили тази дума като културно наследство и трябва да я предадем нататък, за да не бъде заменена от „брат”, намигна журналистът и изследовател в “Explore Bulgaria”.

„Всички си мислим, че познаваме Пловдив, но откривателството открива нова гледна точка върху града”, каза Мартичка Божилова.

„Ще видите неща, които виждате всеки ден, но може би ще ги осъзнаете по друг начин. Ние се постарахме да разберем този град. Но и да го открием по различен начин. Като влезем в Стария град по скала. Или го прекосим по река”, разкри Георги Богданов. „Като ахмаци, които са били само туристи в Пловдив, ни беше много интересно да го превземем от различни посоки”, допълни го Борис Мисирков.

Богданов съжали, че екипът не е успал да изживее напълно красотата на ежедневието в Пловдив, тъй като работата е била много интензивна. „Тук около пет часа животът приключва и започва насладата. Много бързо човек се размечтава, че може да живее тук. Но ние не успяхме да се впуснем в айляшкия аспект на Пловдив, тъй като трябваше да работим усилено”, каза Мисирков. Екипът няма претенции, че разказва всичко за древния град в шестте епизода на “Explore Bulgaria: Пловдив”. „Но ще провокираме хората, които го гледат, да продължат да търсят и да проучват Пловдив по свой си начин. „Ще пуснем нещо като зараза”, усмихнаха се хората от целия екип.

Партньор на продукцията е фондация „Пловдив 2019”

Споделете ни във:

1 коментар за “National Geographic ще заразява с Пловдив от днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.