АктуалноГрадътНовиниПод небето

Над 20 къщи в Богдан откъснати от света

Над 20 къщи в северната част на карловското с. Богдан остават откъснати след наводненията вчера. Кметът на община Карлово съобщи пред БНТ, че от утре започва разчистване на селото.

През целия ден аварийни спасителни екипи евакуираха бедстващи хора, чиито домове са застрашени от срутване и болни хора, които се нуждаят от медикаменти. Община Карлово осигури храна и вода. Военните от 61-ва Стрямска мехинизирана бригада докараха водоноски в центъра на селото.

Щетите в Богдан са огромни – множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Има и съборени къщи и липсва цяла една улица. Преди обяд, след като водите на река Стряма спаднаха, военнослужещите успяха да поставят временен понтонен мост над реката, за да бъде доставена храна и вода.

Жители от северната част на Богдан все още са откъснати заради отнесени от водната стихия пътища и мостове. Някои от тях са евакуирани снощи, а други предпочитат да останат в домовете си. За ужаса от преживяното разказаха хора, които са пренощували в тавански помещения.

„Когато дойде голямата вълна, бях ей точно тук. И синът побегна и вика бягай, бягай, обаче вълната не можах да избягам. Бях ей точно тук, когато вълната удари, голямата вълна, която бутна и барбекю и заля всичко, и моста, и просто нямам думи“.

Пред БНТ говори и Кольо Колев от селото, който е успял да се спаси от втората приливна вълна вчера вечерта.

„Сутринта заминах рано на работа и нищо не предвещаваше, че ще има такъв развой. Реката беше леко придошла, но изобщо не валеше. Втората вълна ме хвана в двора – чу се ужасен шум, ужасно бучене. В един момент видях една огромна вълна около 2 метра, която носеше огромни букови трупи. След нея всичко светна“.

Колев се е спасил нависоко. Приземният етаж на къщата му и гаражът са наводнени.

„Природно бедствие – не мога по друг начин да го обясня. таз река е идвала много пъти, но никога не е излизало от коритото си. За да няма спекулации – коритото не било занемарено, то си беше чисто. Река Стряма е на два километра оттук – тя не може да се влее тук. Обяснявам си бедствието със страхотните валежи в Средна гора“.

Селото е без ток и водоподаване.

„С продоволствието ще се справим, но има спешна нужда от вода“, казва Кольо Колев.

Тази вечер ще бъде изграден временен мост между селата Богдан и Московец, така че да могат да преминават автомобили. А преди час жители на съседното Каравелово са започнали да се евакуират сами, тъй като там също няма ток и вода.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина