На опашка пред Апостола на Свободата

Актуално Гласове Градът Живот Новини

Стотици пловдивчани почетоха паметта на Васил Левски

Централната алея на Хълма на Освободителите почерня от хора, дошли да почетат Васил Левски навръх 149-та годишнина от гибелта му. Стотици пловдивчани се извиха на опашка, за да се преклонят Апостола на Свободата и да поднесат цветя на паметника му.

На церемонията присъстваха кметът Здравко Димитров и негови заместници, областният управител Йордан Иванов, народни представители, председателят на местния парламент Александър Държиков и общински съветници, общественици.

Слово пред паметника произнесе Живка Аджеларова. Член на Сдружение „Писалка и перо” и на Общински комитет „Васил Левски“- Пловдив. Завършила ОУ „Душо Хаджидеков” и ЕГ „Иван Вазов” в Пловдив. Възпитаник на СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Италианска филология”, понастоящем студент в магистърска програма “Преводач-редактор” към същия университет. Лауреат на многобройни конкурси,  преводач към отдел „Италианска литература” в библиотеката на читалище „Алеко Константинов” –Пловдив. Една от деветте преводачки на сонети от Данте Алигиери, преведени за първи път през 2021 г. на български език със заглавието “Стихове” , като част от проекта “Да опознаем Данте” на специалност “Италианска филология” към СУ “Св. Климент Охридски”.

Водещ на възпоменателното честване бе Петър Тосков.

В церемонията по традиция участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

Споделете ни във:

2 thoughts on “На опашка пред Апостола на Свободата

  1. Цяла година живеят като абдали, един ден са горди лъвове…ганчо героя….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.