АктуалноБългарияЗабавлениеКултураНовини

Може да опитате космическа храна в Музея на авиацията

Вижте как музеят отбелязва празника си 12 април с множество събития днес – ВИДЕО

Искате да научите малко известни факти за осъществяването на първия съветско-български космически полет? Знаете ли каква е храната на космонавтите в Космоса? Искате ли да опитате космическа храна, която е създадена в България?

Можете да го направите на 12 април – Международният ден на авиацията и космонавтиката, когато Музеят на авиацията открива специално подготвената изложба „Пътят към звездите“, посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов, и ще представи от 11:00 и от 15:00 часа презентацията „Приносът на България в овладяването на космическото пространство“. Всички посетители, които отговорят правилно на 15 въпроса от теми, свързани с изложбата и презентацията, ще имат възможността да опитат космическа храна.

На празника в Музея в Крумово са планирани няколко събития. Той отвори врати в 9,00 часа и до 18,00 там могат да бъдат видени специалната изложба, презентацията за българския принос в овладяването на космоса и образователна игра за децата.

Посетителите ще имат възможността да разгледат специално подготвената изложба „Пътят към звездите“, посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов на борда на кораба „Союз-33. Изложбата представя участието на България в програмата „Интеркосмос“, в рамките на която страната ни става шестата държава, изпратила свой космонавт и третата, произвела космически храни. Чрез нея гостите на Музея на авиацията ще научат подробности за изследователската програма на полета и за възникналите проблеми, отменили планираното скачване с орбиталния комплекс „Солют-6“, и наложили предсрочното връщане на кораба на Земята.

Можете да разгледате част от фотодокументалната изложба „Пътят към звездите“ във видеото.

За най-любознателните Музеят ще представи презентация за българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Тя ще разкаже каква апаратура е летяла в Космоса, кога и защо българските учени проучват йоносферата – наелектризираният под влиянието на слънчевите лъчи слой от атмосферната обвивка на Земята, от който до голяма степен зависи животът на нашата планета, както и много интересни факти за полета на космонавта Александър Александров.

През целия ден най-малките посетители ще се забавляват с образователна игра „Мисия Марс“, която ще предизвика състезателния дух на децата и ще ги запознае с любопитни факти за планетата Марс.

Играта е създадена и дарена на Музея от „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“.

Ето пълната програма в празничния ден:

9,30 часа: Откриване на изложбата „Пътят към звездите“;

11,00 часа: Презентация „Приносът на България в овладяването на космическото пространство“;

15,00 часа: Презентация „Приносът на България в овладяването на космическото пространство“;

9,30 – 17,30 часа: Образователната игра „Мисия Марс“.

Събитията от програмата са включени в цената на входния билет. Продажбата на билети се преустановява 30 минути преди края на работното време.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина