Министър Ангелов: Eскспертно всички сме сигурни за ефикасността и безопасността на ваксината на Астра Зенека

Актуално Новини ПУЛС

Желаещите втора доза да си я поставят, а тези, които не желаят ще трябва да  изчакат решение с какво може да бъде заменена

Всички, които желаят да си поставят втора доза от ваксината на “Астра Зенека”, могат да се ваксинират, това каза на брифинг преди минути здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той категорично заяви, че всички есксперти са сигурни за ефикасността и безопасността на ваксината. Министър Ангелов потвърди, че към момента интересът към продукта на “Астра Зенека” в страната намалява все повече.

По отношение на хората, който не желаят да си поставят втората доза той съобщи: ще трябва да почакат, докато се вземе решение на европейско ниво. Експертните съвети ще дадат становище коя ваксина ще препоръчат в този случай. Според него възможните варианти са да им се постави втора доза на “Пфайзер”, или на “Модерна”.

Знаем кога са първите втори дози и ще има яснота до тогава, допълни министърът.

Той внесе уточнение по отношение на интерпретациите на вчерашното му изказване, че ваксината на “Астра Зенека” ще бъде изтеглена.

“Казах: ако няма желание към ваксината, тя ще бъде изтеглена, а не че ще бъде изтеглена по принцип”

От изявлението му стана ясно още, че ЕМА трябва да излезе с решение относно ваксината на Янсен тази вечер и за втората игла на Астра Зенека до дни.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че страната ни очаква по график доставка на рнк-ваксини както следва:  248 000 дози за април, 1 184 040 – май и близо 1 470 000 през юни.

Данните бяха съобщени след среща с директорите на РЗИ, на която 8000 броя от лекарството “Ремдесевир” бе разпределено  из страната. Според  здравния министър търсенето е задоволено.

Припомняме, че антивирусният медикамент, който обичайно се използва за лечение на хеморагичната треска ебола, се оказа ефикасен и срещу коронавируса и имаше недостиг в страната.

Споделете ни във:

1 коментар за “Министър Ангелов: Eскспертно всички сме сигурни за ефикасността и безопасността на ваксината на Астра Зенека

  1. Тоя се превърна в най-наглият лъжец от цялата банда! Здравният министър в страната с най-висока смъртност и най-малко ваксинирани, трябва да го е срам да си отваря устата, а тоя се хвали!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.