АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Министерството на икономиката настоява Варна да върне акциите в панаира на държавата

Източник: Дневник

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е поискала от кмета на Варна Иван Портних да изпълни решението на Общинския съвет от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“. Това се казва в писмо, изпратено до Портних и общинските съветници във Варна, с копие от което „Дневник“ разполага.

Писмото е по повод искането на Портних акциите да бъдат апортирани в компанията „Пълдин туринвест“ на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Докладната му записка с това съдържание предстои да бъде разгледана на планираното за петък неприсъствено заседание на Общинския съвет във Варна. Това е втори опит за гласуване на решение за апортиране на акциите в рамките на месец и половина. Първият бе направен на 27 октомври, но след намеса от страна на Министерството на икономиката, точката бе оттеглена от дневния ред на сесията.

„Министерство на икономиката поддържа позицията си, изразена в писмо от 26.10.2021 г., относно вземането на решение за разпореждане с притежаваните от Община Варна акции в „Международен панаир Пловдив“ АД“, се казва в днешното писмо на Везиева до Иван Портних.

В писмото си Везиева припомня, че Общинският съвет на Варна има валидно взето решение на 2 май 2017 г. за безвъзмездно прехвърляне от Община Варна на държавата чрез министъра на икономиката на 16 314 400 броя безналични акции, представляващи 29 на сто от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. С това решение на Портних е възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите и да извърши всички други правни и фактически действия по прехвърлянето.

„Министерството на икономиката не е променило позицията си, че евентуален апорт на акциите от „Международен панаир Пловдив“, които Варна притежава в „Пълдин туринвест“ ,ще представлява акт на скрита приватизация, каза за „Дневник“ Даниела Везиева. По тази причина настояваме тези акции да бъдат върнати на държавата, каквото е и решението на общинските съветници в града от 2 май 2017 г.“.

В разговор за „Капитал“ обаче вчера председателят на Общинския съвет в града Тодор Балабанов заяви, че това решение не било задължително за кмета, а просто му давало съгласие да върне акциите, „ако реши“. А на въпроса защо акциите все пак не са върнати, той отговаря така: „Най-вероятно не е проявена инициатива от страна на държавата“.

Казаното от Балабанов очевидно не е вярно, тъй като ден преди заседанието на варненския общински съвет от 27 октомври от пресцентъра на икономическото министерство написаха следното в отговор на въпроси на „Дневник“: „Министерството на икономиката не е уведомявано нито за решението на Общински съвет – Варна, нито за проект на договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД“.

Вчера писмо до Даниела Везиева с искане акциите от Пловдивския панаир, които Варна притежава, да бъдат върнати на държавата, са изпратили и съветниците от Демократична България в Пловдив и Варна Веселина Александрова и Николаей Капитанов. В него те обръщат внимание на факта, че към материалите за предстоящата в петък сесия на варненския Общински съвет е приложен и протокол от заседание на местната постоянна комисия „Собственост и стопанство“. „Видно от него, подготвяният проект на решение, ще съдържа диспозитив за отмяна на предходното решение (от 2 май 2017г., бел. ред.) по отношение на акциите“, пише в писмото. С този мотив Александрова и Капитанов настояват изпълнението на това решение да бъде поискано незабавно преди отмяната му.

Във вторник кметът на Пловдив Здравко Димитров каза за „Дневник“, че още през октомври т.г. варненският му колега Портних е поискал в личен разговор 16 млн. лв. за акциите от Пловдивския панаир. Изненадващо вчера пред „Капитал“ председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов отговори задочно на Димитров, като каза, че не може да си представи Портних да е поискал такова нещо, а съветниците не са давали одобрение за продажба.

Реакция от страна на Община Варна по повод на писмото, изпратено днес от служебния министър на икономиката Даниела Везиева до този момент няма. До този момент – вече трети ден, от пресцентровете на Иван Портних и Тодор Балабанов не са отговорили и на въпросите за евентуалната идея акциите от „Международен панаир Пловдив“ да бъдат продадени на Пловдив.

Междувременно днес, в рамките на парламентарния блиц контрол, депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев зададе въпрос към премиера Стефан Янев по повод предстоящата утре сесия на варненския Общински съвет. „Какво може да направи Министерският съвет, за да си върнем панаира?“, попита Мирчев.

„Изпратили сме до двете общини – Варна и Пловдив, писмо, че това (прехвърлянето на акциите, бел. ред.б.р.) не бива да се случи, отговори премиерът Янев. Пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или чрез Народното събрание. И да се намери баланс да не се допускат за в бъдеще такива дефекти“, каза още той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Държавата ПРЕДПОЧИТА?

    Докъде я докарахме – мислехме че БГ удари дъното, но то можело и по-надоле… Законност или има, или няма, след 15 петнайсет години Народна Власт и РАБОТА РАБОТА РАБОТА.

    ОЛИГАРХЪТ от умоляване и от настояване и от „предпочитания“ може и да се откаже, кис-кис…

    (Ама надали)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина