Местният парламент отказа да бъдат продадени седем апетитни общински имота

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа

Продажбата на такива имоти не трябва да се случва, така поощряваме проблемите с трафика, уличната мрежа и липсата на места в детските градини, коментира Слави Георгиев

Общински съвет днес отхвърли предложение на администрация за продажбата на общински малки, но много апетитни, имоти, подходящи за строителство на жилищни сгради. Дебатът в пленарна зала по точката бе открит от независимия съвeтник Слави Георгиев, който припомни, че в началото на мандата си кметът Здравко Димитров е подчертал, че няма да продаде нито един терен. В същото време днес на тезгяха хората от екипа му сложиха седем парцела на различни точки в града, които в момента пустеят или се ползват за паркинги.

„Продажбата на такива общински имоти не трябва да е нито на тази цена, нито трябва да се случва изобщо, защото така поощряваме презастрояването, проблемите с трафика, липсата на паркоместа, проблемите с уличната мрежа и дори липсата на места в детските градини. Защо общината тръгва да подпомага този процес, при това на таен търг при начална цена на двустаен панелен апартамент“, заяви Слави Георгиев, след което предложи цените на въпросните седем имота да се вдигнат сериозно до нормални пазарни такива, защото в противен случай са подарък, „често за близки до властта хора“.

Той поиска още публичният регистър на общинските имоти най-накрая да бъде изготвен и публикуван.

След думите на Георгиев Владимир Кисьов от ВМРО отбеляза, че е по-резонно тези имоти да бъдат давани срещу обезщетение, за да се обогатява жилищният фонд на общината.

Случи се така, че повечето от общинските съветници отхвърлиха предложенията за продажба за всеки един от седемте имота, а след сесията пред журналисти кметът Здравко Димитров коментира, че някои от коментарите на съветниците са били напълно резонни, като загатна, че имотите могат да бъдат давани срещу обезщетение, както поиска Владимир Кисьов.

„Това са малки имоти, които така или иначе не виждам какво може да се построи на тях. Съобразяваме се с волята на общинските съветници, ще го направим така, както го искат те. Но това не пречи на програмата, която сме приели от община Пловдив. На другата седмица пак ще има подобни точки. Мислим да обновим жилищния фонд, и именно такива имоти ще бъдат използвани за обезщетения“, коментира кметът.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.