АктуалноБългарияЗдравеНовиниСъд

Месец принудително лечение за майката на Буда

Защитата на Галя Танева поиска терапията да бъде проведена в домашни условия, съдът отказа

Състав на Районен съд – Пловдив постанови днес Галя Танева, майката на 3-годишният Атанас, да бъде лекувана в Центъра за психично здраве за 30 календарни дни.

Припомняме, че младата жената от пловдивското село Иван Вазово, която привлече вниманието на институциите с това, че отглеждаше детето си в изолазция и отказваше то да има ЕГН, е настанена в Психодспансера в Пловдив от 14 дни.

Съдът в Пловдив гледа дело срещу майката на Буда

През октомври миналата година Районният съд в Пловдив задължи Община Калояново да издаде служебно акт за раждане на момченцето, което майката нарича Буда. В акта то е записано като Атанас.

В залата днес стана ясно, че жената страда от психично заболяване.

По думите на адвоката ѝ Евгени Костадинов, диагнозата е лека форма на шизофрения. Той поясни, че подзащитната му преди е приемала лекарства.

Адвокатът встъпи тази сутрин като защитник по делото, което се води по чл. 155 и следващия по Закона за здравето. Преди това Галя имаше назначен служебен адвокат.

Последните 14 дни, в които тя е била в Центъра за психично здраве са повлияли много добре като терапия и след тези 30 дни тя ще бъде съвсем нов човек. Поискахме терапията да бъде проведена в домашни условия, но съда отхвърли молбата на защитата„, разказа пред медиите адв. Костадинов след края на съдебното заседание.

В същото време той заяви, че на 18 май е насрочено дело в Окръжен съд – Пловдив, на което ще обжалва днешното решението на съда.

Защитата бе призовала за свидетели мъжа на по-голямата сестра на Галя, неин приятел и приятелка, за да покаже, че тя има подкрепа от нейни близки, които са готови да помагат при отглеждането на детенцето.

Малко над 10 човека, поддръжници на Галя, дойдоха днес в съда.

Адв. Костадинов съобщи в отговор на журналистически въпрос, че не разполага с информация в какво състояние е детенцето сега и допълни, че по съдебните дела, касаещи момченцето има други защитница на Галя.

По думите му, след като изтече срокът на провеждане на терапията в Центъра по психично здраве, младата жена ще бъде освободена.

„Ще се прибере у дома и ще продължи живота си“, категоричен бе той.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина