АктуалноКултураНовини

Манол Пейков: Пловдив е квинтесенцията на толерантността

Аксиния Михайлова, носител на Орфеев венец: Благословени сте, че живеете в такъв град!

Милена Вълнарова, носител на Златна четка: Този фестивал е носител на здравия смисъл и доброто!

Преди хилядолетия тук в Пловдив, на тези скали са живели хора, много преди Ромул и Рем да положат камъните на древния Рим. И така без прекъсване са живели в разбирателство. Пловдив е квинтесенцията на толерантността. Показахме съпричастност към украинците за това, което им се случва. Надявам се, че ще продължим да помагаме“, призова издателят Манол Пейков на финала на церемонията по откривана на 20-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете„.

Част от нея Под тепето ви предаде на живо в страницата си във Фейсбук.

Щом вие сте тук, значи всичко е наред. Всяка година се вълнувам и надявам, че Античният театър ще е пълен, защото творците го заслужават.

Благодаря ви, че сте тук, в сърцето ми сте. Когато започнахме да правим „Пловдив чете”, мисията беше една – мисълта, че бездуховното общество не е общество и че бездуховен Пловдив не може да има”, каза Божана Апостолова, която изненадващо покани на сцената един от основните „виновници” фестивалът да се случва дълги години, наситен с толкова много събития – Гери Георгиева от „Жанет 45”.

„Малката Гери“, както всички я наричат,  получи букет от Божана и още един от доброволците, които помагат на събитието.

Две дами получиха престижните отличия на Пловдив чете – ВИДЕО

Тази година наградата „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия бе връчена на поетесата Аксиния Михайлова. Тя я получи  от Кмета Здравко Димитров.

За 20-ти път се събираме на „Пловдив чете“, а в днешните времена това е особено важно – най-вече за младите, които са вперили поглед в телефоните, компютрите, таблетите. Разбира се, човечеството върви напред, но нека да не забравяме началото. 

Тук в Пловдив се е случило първото честване на светите братя Кирил и Методий, тук е създадено първото издателство в България на Христо. Г. Данов. Днес се гордеем, че сме столица на книгата, освен Европейска столица на културата и Най-добра европейска дестинация 2022. Пожелавам този огън никога да не изгасва. Община Пловдив е заставала винаги зад този фестивал и ще продължава да го прави. Може винаги да разчитате на нас“, каза кметът Здравко Димитров.

Благословени сте, че живеете в такъв град. Вълнувам се. Тук с мен на Античния театър са всички забележителни поети – носители на „Орфеев венец”. Те са камъните по трибуните, колоните. Те са амфитеатърът на българската поезия.  Вълнувам се, че и аз съм едно малко блокче в този амфитеатър. Венецът обикновено е окичвал главите на мъже, но „Орфеев венец” прави това чудо да е и на женска глава. Тази награда не е за мен, тя е за моите книги”, каза Аксиния Михайлова.

„Поздравявам всички пловдивчани, които са довели и децата си! Продължавайте да ги водите на тези събития защото те го усещат, те възприемат, те го попиват с кожата си и стават по-добри хора. Вярвам в това! “ – каза зам.-министърът на културата Юри Вълковски, преди да връчи наградата Златна четка за най-добро художествено оформление на книга на Милена Вълнарова.

Тя бе особено развълнувана и благодари. Вълнарова определи Пловдив чете като „Фестивал на здравия смисъл и доброто“.  

След него на сцената излязоха музикантите от група P.I.F. и още с появата си взривиха публиката на Античния театър.

В концерта „Приказката“ участваха Иван Велков (китара), Мартин Профиров (барабани), Христо Михалков (бас китара) , Владимир Михайлов (вокал), Ерсин Мустафов (вокал), Поли Герасимова (мултимедия).

Водещ на откриващото събитие бе журналистът и филолог  Даниел Ненчев.

Даниел Ненчев

Фестивалът продължава до 19 юни с богата програма. Вижте Програмата на Пловдив чете за 14 юни, вторник.

Цялата програма на „Пловдив чете“ може да откриете на официалната страница на фестивала.

По-рано в понеделник след обяд бяха връчени и Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ в двора на едноименната къща-музей.  – Министерство на културата се издъни за Националните литературни награди.

Снимки: Stanimir Petkov Photosmile

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Пловдив става все по нещастен град благодарение на този Кмет!Подхвърля по някой кокал на хората и те се радват.Какво нещастие,какво падение?хора,опомнете се докато е време,не позволявай те да се подиграват с вас,имайте достойнство.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина