АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Made in Plovdiv

Пловдивчани произвеждат апаратурата за физиотерапията на футболистите от Реал Мадрид

BTL разработва и сглобява годишно над 50 хиляди машини, които експортира до 110 страни на шест континента

Иво Дернев

Физиотерапевтичната апаратура, която ползват футболните звезди на Реал Мадрид, се произвежда в Пловдив. Разработките на местния екип на международната компания BTL са внедрени в някои от най-знаковите световни възстановителни и медицински центрове. А най-впечатляващото от всичко, че 300 служители на световния лидер в медицинската апаратура са затворили напълно цикъла на производство тук, под тепетата- те правят разработките, изготвят по-голямата част от компонентите, сглобяват машините и завършват с пласмента на продукцията. Онова, което прави BTL в града, е високотехнологично Made in Plovdiv. Нещо, с което  можем да се гордеем. Една от гордостите на екипа на компанията пък е разработеният от тях софтуер за диагностициране на внезапна сърдечна смърт.

„ BTL вече е мултинационален лидер с над 60 офиса в цял свят. Единственото производство е тук, в Пловдив. Тук апаратите се сглобяват и изнасят. Развойният ни център в София разработва нови машини. И в Пловдив имаме. Произвеждаме над 50 продукта по три основни направления- кардиология, физиотерапия и естетична медицина. Както и за направление урология. Годишно се произвеждат над 50 хиляди машини”, разкри днес изпълнителният директор на „БТЛ индъстрийз” Георги Петков.

Сега компанията прави следващата голяма стъпка- инвестиция в модерна производствена база на мястото на бившия завод Пулпудева, който вече се събаря, за да стартира изграждането на новия проект. Ще бъдат вложени над 20 милиона лева.

„ Ще инвестираме в автоматизирани складове, роботизирани системи за движение на материалите между работниците. Мислим да изградим и соларен парк. Всичко зависи от това какво ще успеем да защитим като възстановяване на инвестициите. Говорим за изцяло собствени средства на компанията. В следващите две години, паралелно с изграждането на новата производствена база, ще бъдат ангажирани още 200 служители. След това екипът трябва да се разширява допълнително и постепенно”, разказа Георги Петков.  И не скри, че очаква над 40 процента ръст догодина.

Почти 100 % от това, което се произвежда в Пловдив, е за износ в над 110 на шест континента. Оборудването, което се прави от екипа на BTL под тепетата го има и в много български болници, включително в града.

„ В компанията има голямо разнообразие от специалисти, които затварят целия кръг- от производството на някои от компонентите, през научната и развойната дейност, цялата верига на доставки, търговци, администрация. Нашите производствени специалисти са също доста образовани, тъй като всеки един от тях може да сглоби сам една машина, която съдържа над 300 компонента. Дори производственият ни труд е висококвалифициран.  Конкурирахме се вътрешно в групата ни с други локации за нова производствена база. Но направихме страхотен бизнес план. Най-конкурентното предимство за нас бе качеството на хората, които работят в България. Тази инвестиция се случва благодарение на моите колеги, които действително работят на световно ниво”, подчерта  Георги Петков.

Днес той получи сертификат Инвеститор Клас А от министерството на икономиката. Не скри, че документът е необходим на BTL, за да се ускори административното обслужване, тъй като сроковете с този сертификат се намаляват по закон. „Все още не сме стартирали проектирането, но в рамките на около месец всичко, което ни бе нужно за предварителните подготовки, се задвижи”, допълни той.

„ За нас е важно, че имаме инвеститор, който произвежда крайна и високотехнологична продукция. Той не е поддоставчик на някого, а е краен производител на хипер високотехнологична продукция, в която се използва доста инженерна и софтуерна мисъл, което създава изключително голяма добавена стойност. Важното за нас е да имаме такива глобални лидери на българския пазар, които да захранват стотици държави”, каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, след като връчи сертификата на изпълнителния директор на „БТЛ индъстрийз” Георги Петков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина