LAIBACH стягат уникален концерт на Античния

Актуално Градът Живот Култура Новини
Под Тепето

Култовата банда LAIBACH подготвя един от най-важните концерти в кариерата на групата, който ще се случи тази есен в Пловдив. Словенска музикална и интерактивна формация ще представи концептуален спектакъл 17 септември 2022 г. (събота) в Античен театър от 20:00 ч. Заедно с тях публиката ще щурмуват оркестърът и хорът на Държавна опера Пловдив, с диригент Константин Добройков.

Концертът на LAIBACH в Пловдив ще е единствен и неповторим- той няма да е част от програма на турне, той ще е нещо специално създадено и представено само веднъж. LAIBACH е четири десетилетия градена култура, в нея публиката мисли, танцува и марширува заедно с групата и големият въпрос е – как тези арт концептуалисти ще вплетат в спектакъла си атмосферата на Античния театър.

Миналото на LAIBACH крие не едно специално и незабравимо тяхно изпълнение – през август 2015 г. те стават една от първите групи от Запада, която свири в херметически запечатаната Северна Корея. Събитието и цялото посещение е документирано във филма Liberation Day. Тези, които следят групата от десетилетия вече имат само един въпрос – какво LAIBACH подготвят за Пловдив? Несъмнено те ще използват всички дадености на сцената в Стария град, за да направят поредната си историческа сценична поява. Засега знаем само от един от десетките важни детайли за този спектакъл – LAIBACH ще адаптират и преобразят Античния чрез изключително мапинг шоу, специално подготвено за архитектурата на театъра.

Това няма да е концерт в зала, а приобщаване на едно историческо пространство към концепцията на артист от световна класа, със стил, който съдържа мултидисциплинарни практики – от популярната до високата култура, обхващаш мощни препратки към историята на изкуството – от класическо и авангардно до социалистически реализъм и поп арта.

LAIBACH са култ, който изгради в цяла Европа стил от последователи. Те се самопровъзгласиха за „инженери на човешката душа“. Техният милитаристичен стил, пропагандистки манифести и тоталитаристки изказвания пораждат многобройни дебати за тяхното действително художествено и политическо кредо.

По време на 40-годишната си кариера LAIBACH, чиито членове живеят в Любляна, са издали почти 40 албума, като по-голямата част от тях са издадени от британския инди лейбъл Mute Records (Depeche Mode, Yazoo, Nick Cave, Goldfrap, Moby, Kraftwerk, New Order и др.)

Билетите за този уникален спектакъл са с цени 60 лв, 70 лв, 80 лв.

Събитието се осъществява с подкрепата и партньорството на община Пловдив, организатор Blue Hills Evens .

Споделете ни във:

1 thought on “LAIBACH стягат уникален концерт на Античния

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.