АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовини

Квартал в Източен иска парк, а не презастрояване (ВИДЕО)

Пловдивчани от „Гладно поле“ излязоха с аргументирано предложение към управата на града на днешното обсъждане на проекта за изменение на Общия устройствен план на града

Райкметът им ги подкрепи

Теренът на Министерство на отбраната в квартал „Гладно поле“ да стане за обществено озеленяване, около това предложени се обединиха днес жителите на квартала и районната администрация по време на общественото обсъждане на проекта за изменение на Общия устройствен план на града.

Пловдивчани от „Гладно поле“ излязоха с аргументирано предложение към управата на града и заявиха, че не искат да има казарми Те настояват в квартала да се обособят паркове и културно – образователен център. Предложението на живеещите в комплекса до мол Plaza представи Ивайло Спасов.

Дом на Пловдивската опера, нови, по-големи сгради на музеите, детска градина и училище, удобства за паркиране в квартала, вместо презастрояване с жилищни сгради, още автомобили и шум – тази теза защити Ивайло Спасов, като допълнение към предложението на районния кмет за голям парк в район „Източен“.

Всичко това можем да разположим на площ, която заедно с парк „Лаута“ ще даде на Пловдив нов център за култура и почивка с площ 1 милион квадратни метра. Благодаря на съседите, с които работихме по предложенията. Разчитаме на подкрепа срещу намерението на Министерство на отбраната за жилищно строителство в района“, коментира той пред Под тепето.

Предложението на съкварталците е незастроените имоти на ул. „Радко Димитриев” № 2 и № 4 да бъдат отредени за озеленяване и за широко обществено ползване, с цел реализиране на парк, който да е разделен с нова улица.

Улицата е крайно необходима за обслужването на квартала. Така ще се осигури продължението на ул. „Георги Странски“ с връзка с бул. „Санкт Петербург“, за да се изтегли движението от натоварените „Архимандрит Евтимий“ и „Недко Каблешков,“ обясни той.

Жителите на Гладно поле са убедени, че възможностите за осигуряване на места за паркиране по продължението на ул. “Георги Странски” и новата улица, която те предлагат, ще допринесат за осигуряване на ред в паркирането.

По време на дебата се включи и главният архитект на града Димитър Ахрянов, който напомни, че терените са на военните, а те са входирали предложение в Общината да строят там блокове. Ахрянов подчерта, че идеята на съкварталците е добра.

Районният кмет на „Източен“ Иван Стоянов говори пръв и обяви, че кметството предлага в  новия ОУП в квартала да се отредят 331 дка за озеленяване. Пловдивчани от „Гладно поле“ подкрепиха предложението, но го допълниха с гореописаното.

От своя страна Иван Стоянов застана зад техните искания, като сподели, че се надява един ден ведомството на отбраната да се откаже от празните казарми, които дори и пълни не са подходящи за втори градски център. По думите му, мястото им е извън града.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина