АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовини

Кой обещава да доведе Давид Гета в Пловдив (18+)

„За първи път в Пловдив ще се проведе международният фестивал „Франкофоли България“ –  едно от най-ярките мултижанрови събития за съвременна френска култура в национален мащаб”. Това обявиха от Фондация „Пловдив 2019”, след решението на журито по отворената покана. Вчера стана ясно кой какви проекти ще реализира през годината в Пловдив и с колко ще бъдат финансирани те. Въпросният фестивал „Франкофоли България” получава финансиране от 110 хиляди лева, при искани от организаторите 212 500, и получава 26,29 точки, който e един от най-високите резултати за проекти, дадени от комисията. Решението за това финансиране е на база преговорите с изпълнители, които водят организаторите на събитието, сред които е и мега звездата Давид Гета.

Зад проекта седи компанията „ОМЕГА-АВС” ЕООД на Йоанка Петкова, основана на 29 януари 2011 година със седалище в София. В търговските регистри дейността на дружеството е описана така: „ПОСРЕДНИЧЕСТВО АГЕНТСТВО, ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО ПРОИЗВОДСТВО И РЕАЛИЗАЦИЯНА СТОКИ И УСЛУГИ, ТЪРГОВСКА, МАРКЕТИНГОВА, РЕКЛАМНА, ТУРИСТИЧЕСКА, ТРАНСПОРТНА, ПРЕДПРИЕМАЧЕСКА И КОНСУЛТАНТСКА ДЕЙНОСТ И УСЛУГИ, ДЕЙНОСТИ В СФЕРАТА НА ИЗКУСТВОТО ИКУЛТУРАТА, ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ФЕСТИВАЛИ, КОНЦЕРТИ И СПЕКТАКЛИ, КАКТО И ВСЯКА ДРУГА ДЕЙНОСТ, ЗА КОЯТО НЯМА ЗАКОНОВА ЗАБРАНА”. Самата Петкова няма видима връзка с други компании.

Какво предвижда „Международен фестивал Франкофоли България“ според протокола с решението на комисията по отворената покана, явно цитиращ организаторите: „Международният фестивал Francofolies de Bulgarie e едно от най-ярките мулти- жанрови събития за представяне на съвременна френска култура в национален мащаб. Традиционни партньори на Фестивала са Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България. Планираме през 2023 година изданието на Фестивала да се проведе на територията на гр. Пловдив – ЕСК на РБ за 2019 година. Мотивацията ни е свързана с факта, че град Пловдив е утвърдена национална културна сцена, туристическа дестинация и едно от емблематичните средища за представяне на френската култура. Предвиждаме Фестивалът да се реализира в рамките на три дни на Гребната база, открити сцени и пространства в градска среда, включително в кв. Капана, както и в отдалечени от градския център места. Творческата концепция на фестивала импонира изцяло на слогана на ЕСК „Заедно“ – срещат се представители на различни култури, видове изкуства, възрасти и интереси. От самото си създаване до днес Фестивалът предлага богат афиш на известни френски изпълнители, като в настоящия момент сме в преговори с изпълнителите Дейвид Гета, Заз, Патрисия Каас, Метр Джимс, Индила, Боб Синклер и други. Програмата предвижда и творчески срещи и изяви на млади артисти от Пловдив и страната, на събитието ще бъдат поканени и талантливи творци, занаятчии и др. от Пловдив, както и младежи и деца от Пловдивските школи по изкуства, за да се присъединят към голямата сцена на Франкофоли. Ще бъде представена френската кухня и традиции, Основна част от събитието е единственият по рода си образователен модул, в които ще участват изявени деца от всички френски гимназии в цялата страна, които в рамките на три дни ще дебатират по теми, само и единствено на френски език. През 2023 г. акцентът на модула ще бъде „екологосъобразно съзнание“, „здравословен живот“, „толерантност“, „не на насилието, зависимостите и социалните неравности“ и др., като привлечени за ментори ще бъдат представители на академичната общност и неправителствения сектор в град Пловдив”.

Под тепето потърси организацията във Фейсбук в интернет, за да установи какъв е бекграундът й, тъй като тя ще получи финансиране, близо до това на  Hills of rock и Opera Open, и по-голямо от това на Драматичен театър- Пловдив. В проверката си обаче останахме крайно озадачени, тъй като се натъкнахме на нещо фрапиращо… Във Фейсбук профила на провеждащия се досега в Благоевград фестивал „Francofolies de Bulgarie’s” намерихме линк към интернет страница със същото име. Той обаче ни отведе на платформа, която предлага сексуални обяви.

Предполагаме, че някой е хакнал профила на фестивала в социалната мрежа или е „откраднал” сайта му, но изглежда крайно несериозно за формат, който преговаря с Давид Гета, Заз,  Патрисия Каас, Метр Джимс, Индила, Боб Синклер и други изпълнители и иска 110 хиляди лева публични средства да допусне това.

Следва резонният въпрос дали тези преговори с въпросните звезди ще доведат до очакван положителен резултат или ще бъдат похарчени 110 хиляди лева образователни модули от организатори на събитие, в чийто фейсбук профил се образоваме къде в Пловдив например можем да намерим ласки.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина