АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

„Когато посегнеш на Шекспир, той посяга на теб”

Снимки: Иван Дончев

Когато посегнеш на Шекспир, той посяга на теб, каза часове преди премиерата на „Укротяване на опърничавата” режисьорът на новия спектакъл на пловдивския театър Стайко Мурджев. Шарено, весело, различно ще оживее пиесата на гения на голямата сцена на Драмата тази вечер, за старта на фестивала „Сцена на кръстопът”.

„Имаме задоволителен резултат”, каза с усмивка за представлението си Мурджев. Той подчерта, че пиесата съдържа в себе си свръх актуални за съвремието ни теми. „ Основният проблем в нашия спектакъл е битката между половете. Представлението задава въпросите по хитроумен начин. Основният е дали въобще има такава битка? Ако отговорът е да, то решението в тази битка е любовта. А дали другото име на тази битка не е страстта? Представяме всичко с усмивка, хумор, в цветна форма”, каза режисьорът Стайко Мурджев.

Действието в неговата адаптация на пиесата се развива в цирк. А повечето от актьорите на сцената правят немислими за тях до работата по това представление акробатични и циркови номера.

„За първи път работят със Стайко и Геро. Страхотно предизвикателство, дори физически. Престъпихме малко в цирковото изкуство, а действието се развива в цирк. Много актуално, тъй като животът ни днес е пълен цирк. Работихме с двама циркови артисти, на които аз много благодаря. Стана екипна работа и както и в цирка, така и тук, в театъра, всеки разчита на помощта на своя колега”, каза „опърничавата” в спектакъла Маргита Гошева.

„По две причини съм в този спектакъл. Първата е семейството на този театър- трудно мога да откажа да работя тук. Шекспир е втората причина- потапям се в друг свят. Е, има и трета- срещата ми със Стайко Мурджев, с когото досега не бях работил. Сега топката е при зрителите. Най-важното е, че имаме история на сцената. Отива на 25-ия фестивал „Сцена на кръстопът” да започне с това заглавие”, каза Герасим Георгиев-Геро.

УКРОТЯВАНЕ НА ОПЪРНИЧАВАТА

от Уилям Шекспир

превод Валери Петров

постановка Стайко Мурджев

сценография и костюми Петя Боюкова

музика Петър Дундаков

сценично движение и пластика Станислав Генадиев

сценична реч и Шекспирово слово Сава Драгунчев

тренинг цирково изкуство и акробатика Галина Риом-Ройбек и Михаил Райчев

тренинг пол денс Глория Тодорова

тренинг ролери Илиан Георгиев

фотограф Иван Дончев

Участват: Ивана Папазова, Маргита Гошева, Патриция Пъндева, Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Герасим Георгиев – Геро, Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Кръстю Кръстев, Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Красимир Василев, Троян Гогов, Венелин Методиев

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина