АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Пловдив е Сцена от днес

18 представления от театри от цяла България ще има възможността да гледа пловдивската публика на юбилейното 25-то издание на фестивала „Сцена на кръстопът”. Театралният маратон стартира днес с премиерата на пловдивския театър „Укротяване на опърничавата” по Уилям Шекспир. Предвидена е и паралелна програма с множество събития в двора на театъра, и в галерийни пространства в града.

„Връщаме се в пълния формат, за да видим едни от най-добрите и награждавани представления в България. Мотото на фестивала тази година е „Надеждата”. Оказа се, че изкуството и конкретно театъра, е единственото място, което събира и дава утеха на хората в тази разбулена държава, в това странно време, в което живеем. Това е и същността на нашата работа- обединени да вярваме и да работим тази надежда да се осъществи”, каза на среща с медиите в Храма на Мелпомена директорът на театъра и на „Сцена на кръстопът” Кръстю Кръстев.

Програмният директор Роси Обрешкова заяви, че по време на пандемията българските театри са създали изключителни спектакли, които идват в Пловдив в рамките на 11-те фестивални дни.

„Радостно е, че фестивалът има толкова добри приятели в този дълъг път, вече 25 години. Фестивалът го има и се опитваме да запазим духа на Стефан Данаилов. Стипендия на името на Ламбо ще има и тази година. Ще я дадем на 9 декември, на неговия рожден ден”, съобщи Обрешкова.

Тя анонсира, че след наситените с театрални изживявания 10 дни, на 21 септември „Сцена на кръстопът” ще бъде закрита с хепъпинг на голямата сцена в Драмата с всички приятели на фестивала.

В рамките на програмата ще има и няколко премиери. Като тази на „Опашката” по романа на Захари Карабашлиев. Спектакълът на плевенския театър на режисьора Явор Гърдев ще се играе за първи път на сцена тук.

В рамките на паралелната програма ще гостува и голямата Цветана Манева, която ще представи биографичната си книга.

Представленията ще се играят в наполовина пълни салони, а зрителите трябва да са с маски. Много от заглавията от програмата вече са напълно продадени, като 70 % от билетите са купени онлайн.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина