АктуалноГласовеИзпод тепетоМненияНовиниОбщина Пловдив

Кметът с ултиматум към превозвачите, даде им месец

Общината е пратила писма до фирмите, обслужващи линиите от градския транспорт, с който им дава едномесечен срок, в който те трябва да повишат значително качествата на услугата и да изпълняват ангажиментите си по сключените договори. По противен случай те ще бъдат прекратени от администрацията. Кметът Костадин Димитров излезе с ултиматума към превозвачите пред медиите след днешната сесия и подчерта, че гражданите на Пловдив не могат повече да търпят това състояние на публичния транспорт.

Причината писменото уведомление до дружествата да бъде пратено сега е стартът на летния период, когато по-малко хора се возят в автобусите, а компаниите ще имат време да вземат нужните мерки. Димитров подчерта, че до крайната мярка се е стигнало след множество преговори с превозвачите и наложени глоби, които обаче в крайна сметка не били ефективни. По думите на зам.-кмета по транспорт Савина Петкова не всички фирми, обслужващи линиите, са некоректни- една от тях изпълнявала ангажиментите на 98%, но договорите са подписани с консорциуми и отговорността ще се понесе от всички, ако изискванията на администрацията не бъдат изпълнени.

“ Всички искаме едно- удобен транспорт, идващ по разписание, който изпълнява поне 95% от поетите ангажименти. Климатизиран транспорт, с добро отношение от страна на шофьори и контрольори. Няма повече да търпим това отношение към гражданите“, подчерта кметът Костадин Димитров. Той отбеляза, че има линии, които се обслужват от половината от изискуемите по договор автобуса, като най-честото неизпълнение на курсове има по номера 29, 37 и 99, който се изпълняват от Хеброс бус. Там става въпрос за близо 50% неизпълнение.

Отделно проверка на общината е констатирала над 30 автобуса, които въобще не са оборудвани фабрично с климатици.

Срокът към превозвачите е едномесечен, за да може, ако се стигне до прекратяване на договорите общината да има време преди началото на учебната година да пристъпи към временни мерки, а след това и да обяви нова обществена поръчка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина