АктуалноГрадътИзбор на редактораКварталиКултураМненияНовини

Какво ще е бъдещето на „Домът“ на Йосиф Шнитер?

Знаменитият пловдивски градостроител Йосиф Шнитер не е имал свой дом, но една сграда се превръща в своеобразен такъв. Построен от него за Техническа служба на Градското общинско управление, в което самият той дълго време работи, сградата на ул. „Райко Даскалов“ стои заключена от известно време. Каква е нейната съдба – сграда, декларирана културна ценност? Вътре дори е поставена плоча със стария правопис, в която е описано, че е построена по времето на кмета д-р Иван Кесяков и от арх. Йосиф Шнитер.

Преди години там се помещаваха няколко общински структури, но в последните години сградата е дом на администрацията към прословутия Воден цикъл. Проектът обаче е към финална фаза, както ни потвърдиха и от Община Пловдив. „Сградата е предоставена за изпълнението на Интегриран проект за водите на гр. Пловдив – етап 1, като все още в нея се намира техника, ползвана за нуждите на звеното“, уточни за „Под тепето“ Мирослава Сукарева. Вероятно там ще бъдат настанени отново структури от администрацията на Община Пловдив, но точно кои и какви не е ясно.

А какво може да бъде бъдещето на тази сграда? Един очевиден факт е, че тя се намира буквално на крачки от БНБ – сграда, която явно ще приюти културни функции, предвид оповестения проект именно от културния ресор за нейното развитие. Възможно ли е и този шедьовър на Шнитер, пропит с историята на града, да бъде вплетен във функциите на бъдещата сграда?

„Техническият отдел“ се състои предимно от по-малки помещения, но определено може да има съпътстващи функции към БНБ (в която, все пак, също има голямо пространство от канцеларии). Ако БНБ служи за музей, другата сграда може да приюти администрация към него. Ако е друг културен център – също. Ако БНБ се превърне в пространство някоя от висшите образователните институции в града – тази сграда също може да се впише в такъв комплекс. Разбира се, може да се помисли и върху алтернативни, далеч по иновативни и модерни идеи на функция на сградата.

Изобщо, макар и сред множество сгради – културни ценности, „Техническият отдел“ или „домът“ на Йосиф Шнитер не е просто една от тях, а съществена и важна част от градската история и носи много силно духа на Пловдив. Може би е редно тя да продължи живота си като по-активна част от града, а не още една от многото общински канцеларии. Какво ли ще е нейното бъдеще, все пак?

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

7 коментари

 1. Оная грозна мутра ,верониката, нали му бутна къщата, една неделя в осем сутринта, мародерски,бандитски, по шумкарски.

  1. Не е домът на Шнитер и не го е бутнала, стига пускайте фитили. Верониката построи прекрасна къща на мястото на детската градина.

   1. Кой казва така? Колко да е прекрасна, бутафория като на Митьо Розата и другата мутромилиционерка – Лекси.
    Справка : “ короната“ на копчетата/ и ъгъла на ул. Цар Асен.. примерите нямат край в града, бандитите се погрижиха да има дълъг списък от бивши архитектурни шедьоври, отишли безвъзвратно в историята.

 2. … ДОМЪТ на Йосиф Шнитер е на кръговото пред Гарата където тръгва Априлов. Едра постройка. Зад „времянки“.

  КЕАСИВА!

  А тук той се пъха да „стратегизирВа“ към пъзела БНБ какво още, че да става кудкудякане – – – с което си вадимЕ хлебо, ей!

  1. Уникалната особеност на сградата на БНБ е, че тя е изолирана от всякакви комшии, комшулуци, влиябия и взаумодействия й че

   не търпи никакъв „орталък“!

   ИЗБЪРШИ СЕ

 3. Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

  1. абе на П*ткана фамилното име знае ли го някой?

   Директорът с когото тя съжителства заради СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО не се е подписал за съпруг.

   Децата й били от най-разнообразни бащинства, казват…?

   Да не би да е Йехова, милата, или Мормон?

   Само питам де, напоследък с тая П*ТКАНИЗАЦИЯ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина