Какво да правим в Пловдив (17.06– 23.06)

Актуално Живот Новини
Какво да правим в Пловдив

Тази седмица Пловдив ще се весели на фестивали и ще се наслаждава на постановки и турове

17 юни

Дария Пугачова – представяне на филм „Микрокосмос“

Заповядайте да се запознаете с художничката и да гледате нейния филм „Микрокосмос“, който ще се прожектира пред сградата на бившето кино „Космос“ на ул. Гладстон.

„Микрокосмос“ (2021) е 40-минутен филм, заснет изцяло в двора на пост-съветски квартал в Полтава (Украйна). Дворът на този квартал е във филма един мини модел на Вселената. Преоблечена като астронавт художничката събира различни детски спомени и мечти от жителите на квартала и символично ги изстрелва в космоса като част от неин пърформанс.

Дария Пугачова е художничка и активистка от Киев, Украйна. През 2013 – 2019 свири на барабани в женското трио Панивалкова. След като музикантките се разделят, Дария се потапя в полето на съвременното изкуство с нейни видеа и пърформанси. В нейните проекти Дария използва различни практики за включване и участие, с които да приобщи общностите, с които работи. Нейният артистичен подход е в присъствието на артиста и директното взаимодействие с публиката в публичното пространство

На срещата в Пловдив художничката ще разкаже повече за изкуството си, за опита и впечатленията си по време на престоя си в България и участията й в различни събития в София, Велико Търново и Габрово.

17.30 – Среща и разговор с художничката в клуб „Фарго“

19.00 – Прожекция на филма „Микрокосмос“ пред входа на бившето кино „Космос“

Вход свободен

Работен език – английски.

Edu Vico Septet – фламенко спектакъл

Духът на Испания идва в Пловдив! Вечер на автентичното фламенко, на виртуозните китарни изпълнения, на високите вокални партии, на огнения ритъм и зашеметяващите испански танци очакват пловдивчани и гостите на града на 17 юни 2022 г. (петък). Това ексклузивно преживяване ще ни предложат Edu Vico Septet – фламенко група, предвождана от звездата на испанската китара – Еду Вико!

Ден след него, отново в Античен театър ще слушаме най-красивия глас на фадо – магнетичната португалка Карминьо! 17 и 18 юни 2022 г. (петък и събота) ще предложат мечтан иберийски музикален уикенд в Пловдив! Лятото ще започне с огнена музика на живо… ОЛЕ!

Еду Вико е добре познат на ценителите на виртуозното китарно майсторството – той е свирил в напълно разпродадена централа зала на Драматичен театър – Пловдив. Сега Еду се завръща, за да награди публиката си с голям спектакъл – ще видим фламенкото в истинската му сила! Еду ще се качи на сцената с трупа от изящни музиканти, певци и огнени танцьори, които са част от Националния балет на Испания!

Очаква ни страстна вечер, в която ценителите на испанската китара ще чуят един от легендарните й майстори, а почитателите на фламенкото ще го получат в автентичен вид!

Античен театър, Пловдив

19:30 часа.

Фестивал Plovdiv Vibes 2022

В периода 17-27 юни в Пловдив за втори път ще се състои многопластовият фестивал Plovdiv Vibes. Той цели да предостави възможност на пловдивчани да се забавляват в различни зони на града като Младежки хълм, Гребна база, хълм Бунарджика, парк Лаута и други градски пространства. Събитието ще се състои от различни микротеми, концептуално обединени от идеята за популяризиране на култура и изкуство в разнообразните му форми.

Plovdiv Vibes е с основна зона Plovdiv Stage Park – фестивалната зона в подножието на Младежки хълм, където през целият период на формата ще бъде дадено поле за изява на танцови и музикални изкуства, в които участие ще вземат артисти от Пловдив и гост-изпълнители от цялата страна. Музикалната програма ще бъде придружена от различни активности тясно свързани с приложните изкуства, ръчното творчество, пърформанси и демонстрации.

Plovdiv STAGE PARK, Младежки хълм

17.06 – 27.06.2022.

Концерт „Корейска традиционна музика“

Звуци на традиционни корейски инструменти ще пренесат Пловдив в Южна Корея. С мелодията на инструментите пири, хегъм, дегъм и гаягъм 7 корейски изпълнители от Музикално общество Изток-Запад ще представят класически произведения от Страната на утринната свежест в едночасов безплатен концерт.

Събитието ще представи за пръв път в Пловдив изпълнение на корейска моно опера – пансори. Концертът „Корейска традиционна музика“ предстои на 17 юни от 18:00 часа в зала „Пловдив“ на хотел “SPS-Пловдив“. Той е част от едноседмично посещение на корейската група от Музикално общество Изток–Запад в България. Посещението им започна с концерт в София и преминава през срещи със Съюза на българските композитори, Националната музикална академия, АМТИИ и завършва с концерта в Града под тепетата. Бокнам Ли, председател на Музикално общество Изток-Запад сподели: Изключително развълнувани сме за предстоящата ни среща с публиката в Пловдив! Впечатляващо богатото културно наследство на града го превърна в задължителна спирка на нашето посещение. За нас ще бъде удоволствие чрез музиката на Корея да направим мост между традициите и древните култури на двете страни. Сред уникалните инструменти, които ще звучат в Пловдив, са корейската флейта от бамбук и двойна тръстика, наречена пири; струнният инструмент хегъм, състоящ се от две копринени струни, на които се свири с лък от конски косъм; духовият инструмент от бамбук дегъм с дължина 80 см., характеризиращ се с това, че изпълнителите винаги го поставят на лявото си рамо; и гаягъм, при който дванадесет копринени струни са вързани за дървено тяло и се свири с пръсти.

Концертът „Корейска традиционна музика“ в Пловдив е под патронажа на почетния консул на Република Корея Виолета Сечкова и се осъществява със съдействието на музикален мениджър Суми Ким – Хана Арт Нетуърк.

Зала „Пловдив“ на хотел “SPS-Пловдив“

18:00 часа.

Нула32 представя Медийният брой

„Свято и неокаляно ще държа знамето на вестникаря“ – пише Захари Стоянов в първия си самостоятелен вестник – „Борба“. Изданието излиза в Пловдив през пролетта на 1885 г., за да защитава идеята за Съединението. 137 години по-късно знамето на журналистическата професия прилича повече или по-малко на парцал – раздърпано и опетнено, но все още непредадено.

В настоящия ни брой разказваме за онези, които продължават да го бранят. “

Модератор Ина Иванова.

Събитието част от 20-ото юбилейно издание на литературния фестивал „Пловдив чете

Бар Котка и Мишка LOCAL

20:00 часа.

Cool Blue at The Post

Петък музиката в бара ще бъде от Cool Blue.

Бар Пощата

20:30 – 03:00 часа.

06:AM Space Invaders at Bally club

Винаги готови за лудо начало на уикенда!

Bally Club

20:00 часа.

18 юни

Aниме и гейминг фестивал 2022

Anime & Gaming Festival се завръща отново в Пловдив и кани всички фенове да прекараме заедно два вълнуващи дни! Адреса отново е площад Централен, но този път ще бъдем на по-голяма площ пред Партийния дом и Военния клуб.
Гейминг, Косплей, К-поп, базар и работилници са само част от изненадите, които ще ви посрещнат през тези два дни.
Следете събитието за повече информация относно конкурси и тракции: https://www.facebook.com/events/298263422518935

Площад Централен

18 юни от 17:00 до 20:00 часа

19 юни от 10:00 до 19:00 часа.

Carminho – най-красивият глас на фадо

Фадо е душата на Португалия, а Карминьо е провъзгласена за най-красивият глас на фадо! Ексклузивно автентично изживяване очаква Пловдив и гостите на града на 18 юни 2022 година. Античен театър ще посрещне певицата, която първо завладя родината си, а по-късно доби впечатляваща популярност в Бразилия и целия свят.

Мария Кармо Карвало де Андраде, както и истинското име на певицата позната на публиката си като Карминьо е най-разпознаваемият португалски артист. Албумите й достигат платинени тиражи, изнася концерти в цял свят, а страстните й синглите заемат водещи места в световни класации! Карминьо е момиче, което еднакво добре стои на кориците на музикалните и модни списания. В шеметната й кариера заслужено място ще намери и предстоящият концерт в Античен театър, Пловдив.

Карминьо и нейната група ще излязат на сцената в 19.30 часа за да потопят публиката в „саудаде“ –  трудно преводимата на друг език или музикален стил носталгия по любов… или по друг начин казано – ФАДО!

Карминьо е родена сред звуците на китари и напевите на фадо. Дъщеря на известната певица Teresa Siqueira, тя започва да пее пред публика на дванадесетгодишна възраст. Следват предложения за запис, но тя отлага за няколко години, осъзнала, че пеенето изисква зрелост, която все още не притежава.

Завършва образованието си със специалност „Маркетинг и реклама”, пътува в цял свят, като участник в различни хуманитарни мисии и натрупала опит се завръща в Лисабон, решена да се отдаде изцяло на артистична кариера.

Дебютният й албум „Fado“  е абсолютна сензация! Годината е 2009-та – тиража му е достига платинен статус, а на британското списание „Songlines” го поставя под номер едно в годишната си класация!

Следват още четири супер успешни албума, концерти в цял свят и първи места в класации. Живота разкрива Карминьо като смел и задълбочен артист, който никога не забравя корените си и използва музикален език с вековна история, но разбираем и за нейното поколение.

Античен Театър Пловдив

19:30 часа.

Духовни маршрути в Пловдив 2022

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на едно любопитно, красиво и вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ. „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ ще се проведат на два етапа – през юни и през септември-октомври.  Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“. Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“ през 2020 г., 2021 г.  и сега през 2022 г., издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.

Елена Кантарева-Дечева и Жени Танкова ще ви представят най-интересните факти и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея. Гостите ще се запознаят с модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

Входна такса: 10 лв. за възрастни и 3 лв. за учащи

Тема 1: Археологически разкрития

Водач: Жени Танкова, археолог

Ръководител на археологическото проучване на Епископската базилика през 2016–2017 г.

Тема 2: Античните мозайки и реставрацията им

Водач: доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, художник-реставратор

Ръководител на реставрацията на мозайките на: Епископската базилика (от 2015 г. до днес); Малката базилика (2011–2014 г.); сграда „Ейрене“ (2003–2004 г.)

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква у нас. Размерите, украсата и централното разположение на храма в близост до Форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Вътрешността  `и била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта с обща площ от 2000 кв. м.

Пред входа на Епископската базилика на Филипопол

10:00 часа.

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа.

Kомедиен моноспектакъл „900 km СМЯХ“

Стефан СТОЯНОВ влиза в ролята на един достатъчно смешен пилигрим, за да разкаже истината, само истината и нищо друго освен истината… Или само по-смешната част от нея за своето Камино де Сантяго. През 2017 година той решава да извърви пеша 900 километра по най-популярния маршрут към Сантяго де Компостела – Френският път. Постановката „900km СМЯХ“ разказва за дългото ходене, което започва от квартал Враждебна, преминава през много красиви местности във Франция и Испания, приятни заведения, интересни бани и гърлата на много винени бутилки. Ще чуете истории за най-компромисната хотелска стая в Париж, за чешма, от която свободно тече вино, за един много объркан омлет и накрая ще стигнете до Края на Света.
Постановката е по мотиви от книгата „ДО САНТЯГО ДЕ КОМПОСТЕЛА НА ЧЕТИРИ КРАКА“.
Постановка: Здравко ЗДРАВКОВ
В ролята на смешния пилигрим: Стефан СТОЯНОВ
Сценична среда: Даниела АНДОНОВА

Държавен куклен театър, Пловдив

19:00 часа.

Всички страхотни неща – моноспектакъл на Бойко Кръстанов

„Всички страхотни неща“ – моноспектакъл на БОЙКО КРЪСТАНОВ с режисьор ВЛАДО ПЕНЕВ под звездите на Пловдив на 18ти юни!
„Всички страхотни неща“ – една от най-популярните пиеси на световните сцени с телевизионната адаптация по HBO се играе за първи път в България под режисурата на Владо Пенев!
Главният герой, разказвачът – Бойко Кръстанов, търси себе си през различни опорни точки и ще ви припомни всички неща, заради които си заслужава да живеем като – сладолед, бой с водни пистолети, неща на райета….
Ще ви накара да се смеете, да плачете, да се замислите, да напишете своите страхотни неща, заради които си струва да празнуваме всичко хубаво в живота!

Лятно кино Орфей

20:00 часа.

Цялата подборка от интересни събития може да видите в единствения дигитален гид за града под тепетата Lost in Plovdiv.

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.