АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Как ще се учи след ваканцията

Областният оперативен щаб реши: От понеделник 7,10, 12 клас се връщат в училище
Децата от  1 до 4 клас ще продължат да учат присъствено, а другите ще са на ротационен принцип
Има бързи тестове за две седмици в училищата
В Пловдив и областта са поставени 61 459 бустерни дози от ваксините
От понеделник 7,10, 12 клас се връщат в училище, реши днес Областният оперативен щаб. След заседанието стана ясно, че учениците от  1 до 4 клас ще продължат да учат присъствено, а другите ще са на ротационен принцип.
“Положителна тенденция за общините, в които бяха предприети мерки, е че има рязък спад на детската заболеваемост – от 25 на 5 %. Очакваме така въведените мерки в средносрочен план да ни върнат в Етап 2, който е много по-малко рестриктивен”, обясни областният управител на Пловдив Йордан Иванов.
Към днешна 14-дневната заболеваемост в региона е 1831 на 100 000 души население. Само 6 % от тях са хоспитализирани. Активните случаи са 9259, в болници се лекуват 567 души. Там ситуацията е нормална. Има свободни 169 легла за възрастни и 32 детски терапевтични легла.
“Ситуацията в болниците е спокойна. Заетостта е 50-55 на 100, като постоянно варира. Броят на заетите интензивни легла е твърдо под 50%. На този етап нямаме проблем с хоспитализацията на пациенти”, обяви д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.
Отслабнало е напрежението и към Спешна медицинска помощ, като хоспитализицята от хората, подали сигнали към тях също намалява. Спешните екипи работят в условията на нормална натовареност.
Началникът на РУО Антоанета Пакова увери, че има осигурени достатъчен брой тестове за училищата в града и областта за първите две седмици след ваканцията.
Миналата седмица в РУО са получени 68 000 теста, като се очаква идната да пристигнат още близо 130 000 броя.
Относно проверките за спазване на мерките, от РЗИ съобщиха, че към този момент в нарушение е хванато само едно заведение, от където още преди въвеждането на ограниченото работно време са заявили, че протестно ще работят и след 22 часа.
Д-р Сийка Димчева обяви, че до този момент в Пловдив и областта са поставени 61 459 бустерни дози от ваксините срещу коронавирус, от старта на кампанията.
 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина