АктуалноВластГрадътИзбор на редактораМненияОбщина ПловдивРазследване

Как се променя имотът за хотела на жената на кмета през годините – СНИМКИ

В кадастъра съществува второстепенна улица около парцела, в реалния живот обаче я няма

По наблюдения на хора от квартала облагородяването на района започнало паралелно със строежа на семейния апарт-хотел на Димитрови

Екипът на Под тепето продължава да ви запознава с всички подробности около проекта на Меглена Димитрова – съпруга на кмета Здравко Димитров, за 5-етажен апарт-хотел с фирмата си „Ротана 1” върху бивша бензиностанция на Топливо до Колодрума. По същество строителните дейности са започнали на 11 април 2022-ра.

Какво се е случило в годините преди това?

Според кадастралната карта на Пловдив около имота с административен адрес бул. „Менделеев“ 1А, където фирма на съпругата на кмета Здравко Димитров строи хотел, има улица / виж карта 1, където тя е означен с оранжев цвят/. Специалисти твърдят, че именно тя отключва реализацията му. Въпросното П около парцела е въведено през 2009г. и на практика е с пожелателен характер- такива има десетки, да не кажем стотици примери в плановете на града.

Карта 1/ Източник: кадастър

В система данните за второстепенната улица са следните:

Официалните документи обаче се разминават с реалната география, картография и съществуващия ландшафт в живия живот на града.

Репортерска проверка на Под тепето в дирекция „Общинска собственост“ на Община Пловдив показа, че по документи улицата съществува. Никой обаче не си спомня как е била създадена. Според цитирания документ в снимка 2, тя е била одобрена въз основа на Заповед за одобрение от същата година, но не можахме да стигнем до информация кога заповедта е била подписана.

Според служители на дирекцията е възможно, ако касае изменение на ПУП, да е минало със служебни справки, тъй като за „улицата“ със сигурност не са отчуждавани имоти и не е имало разпоредителни сделки. Това означава, че тя просто е влязла в регистъра с одобряването и публикуването на Кадастралната карта на Пловдив през същата година.

Дългогодишни служители в дирекцията си спомнят, че през 2009-та сделките с имоти на Петрол и Топливо са били заварени, доколкото вече държавата ги е продала. През годините техните собственици са правели множество постъпки в администрацията, подавали са много заявления, но са разглеждани и връщани заради множество проблеми, които не могат да се оправят като собственост и статут. Подобни безрезултатни опити има с бензиностанцията зад Четвъртък пазара, на ул. „Дондуков-Корсаков“ до РТВЦ, в р-н Тракия и мн. др.

Е, оказва се, че все пак някой е успял да се справи с тези проблеми и според експерти, ключът е именно виртуалната улица. Тя дава право на собственика на имота да не обявява намеренията пред съседи и заинтересовани страни.

В живия живот улицата, която опасва имота от три страни я няма. Не само от 2009-та, но и до ден днешен. Доказателство за това е следващата галерия от всевиждащия Гугъл, който пази данни от 2012, 2015, 2019 и 2022-ра години.

Напуканата бетонна алейка фронтално, отляво на обекта, е запушена с издигната ограда.

Според картата на Гугъл тя трябва да се намира в очертанията с лилаво.

Оранжевият кръг е имота, на който се строи хотела

В издирване на ключовата улица нашият екип днес направи следващата галерия от снимки по обяд. Както ще забележите там няма улица, която да опасва имота от трите му страни, две от които да излизат на бул. „Менделеев“.

Никога не е имало такава улица, кълнат се и хората от квартала, които потвърждават, че е имало събиране на подписка срещу строителството на хотел в бившия имот на Топливо. „Хотелът на кмета“, обясняват жителите на зоната, с които говорихме днес.

Те твърдят още, че облагородяването на микрорайона зад строежа започнало паралелно със строежа му и допълват, че след като години наред паркирали там от двете страни на улицата, веднага след полагането на новия асфалт, са започнали проверки и глоби.

От дирекция „Общинска собственост“ твърдят, че виртуалната улица не е прецедент. Имало редица такива в града, които са в регулация, но ги няма. Части от бул. „Александър Стамболийски“, например и множество в кв. „Смирненски“ 3 и 4, с тази разлика, че при изброените примери става дума за отчуждаване.

На препратката им към администрацията на „Централен“ от районното кметство заявиха за Под тепето, че нито един документ за въпросния строеж или парцел не е минал през тях. От там напомниха, че според закона улица става с ПУП, одобрен от Община Пловдив, а районите са един вид пощенски кутии, тоест служителите им правят едни писма и ги пращат до заинтересованите страни, които да кажат дали имат обструкции или не.

От кметството на Централен напомниха, че облагородяването на района в квартал Съдийски е по програмата за премахване на тенекиените гаражи, която стартира още в мандата на кмета Тотев. С премахване на гаражните клетки зоната бе в критично състояние. На обсъждане там с хората, изработихме проект и се пристъпи към Реконструкцията на улицата, където бе изграден паркинг със 70 места, припомниха още от кметството. Облагородяването обхвана участък, заключен в междублоковото пространство между бул. „Менделеев“ и ул. „Стадион“ №6-26. Проектът за това е бил в процес на работа от 3 години по-рано, като проблем за стартирането му веднага е била несъществуваща канализация.

Ние бяхме почти готови с проекта когато там започнаха да строят, категорични са от администрацията на Централен. И в този ред на мисли коментираха, че винаги където има облагородяване, частните инвеститори проявяват интерес защото районът става по притегателен.

Така изглежда пък междублоковото пространство до реконструираната зона днес. Асфалтираната перфектно зона с паркоместата до бъдещия семеен апарт-хотел на Димитрови по никакъв начин на отговаря визуално на тъжния пейзаж в страни, който напомня по-скоро на едни други времена- изоставени стари катерушки, чупени плочки, опасни стърчащи от ръждясали простори телове и самоделни люлки, кашпи и пейки:

Според информацията, с която разполагаме, строителното разрешително за апарт- хотела е от последните дни на миналия мандат, а сградата е стъпила директно на платното, на което е изграден кварталния паркинг през миналата година, защото така са бил одобрени книжата ѝ. Вероятно това означава, че се строи по имотни граници.

Специалисти посочиха за Под тепето, че в градската история с бивши имоти на Петрол и Топливо, и по чл. 12, има само още един случай на стартирали строителни дейности – петно с бивш фургон на стъклар на бул. „Кн. Мария Луиза“, преди Малката базилика. Става дума за имот по 120, чийто собственик е успял да процедира ПУП да изкупи парцела и да започне строеж на 4-етажна жилищна сграда.

По-рано днес екипът на Под тепето ви разказа Как е придобит имотът под хотела, който строи съпругата на Зико?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. гербажийски схеми на кило,,,зико амебата добре си върши задълженията, все пак жена му го е пратила да помага…( мама роза навремето така чевръсто помогна)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина