АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина ПловдивРазследване

Как е придобит имотът под хотела, който строи съпругата на Зико?

Съдебна сага и интересна смяна на предназначението на парцела под семейната инвестиция на фамилията Димитрови

През 2013г. общината отказва да процедура ПУП, казусът стига до ВАС

Изображение от Гугъл: Имотът през 2015г.

Дружеството „Ротана 1”, през което съпругата на кмета на Пловдив Здравко Димитров- Меглена Димитрова строи апарт-хотел край Колодрума, вероятно е създадено специално за придобиване на имота, върху който се реализира семейния инвестиционен проект. Такова заключение може да бъде направено след проверка на Под тепето във фирмените и имотния регистър.

Фирмата е учредена на 3 април, 2017г., от Меглена Димитрова с начален капитал от 100 лева. Тя е едноличен собственик на ЕООД-то, което се регистрира с почти всичко като предмет на дейност, което е незабранено от закона. Самият Здравко Димитров отбелязва собствеността на съпругата си във фирмата в подадената си декларацията си пред КПКОНПИ през 2017г. в качеството си на областен управител.

В учредителния протокол е вписано, че дружеството ще се представлява и управлява от управителя- Флора Нерсенян. Въпросната дама е свързващото звено между „Ротана 1” и имота на улица „Менделеев”, в който в момента се довършва апарт-хотелът. Тя е и връзката с Меглена Димитрова в още две дружества, учредени по-рано през годините- „Паралакс 2000“ и „Черита Груп“.

Флора Нерсенян става собственик на имота през вече далечната 2011г. Тя закупува парцела от „Топливо” АД, а по това време върху него се намира малка бензиностанция и автомивка. Към онзи момент обаче там не могат да бъдат реализирани крупни инвестиционни намерения.

Нерсенян продава терена на фирмата, която ръководи като управител „Ротана 1”, на 27 юни 2018г., малко повече от година след учредяване на дружеството. Интересното в случая е, че продажбата се извършва в момент на процедиране на ПУП за имота, който да го „отключи” за застрояване. Преди въпросния Подробен устройствен план да бъде одобрен, парцелът е бил с предназначение „За обществено обслужване”. След приемането на ПУП-а става „За обществено обслужване и хотел”. Малко повече от година след това, на база одобрения ПУП, се издава и строителното разрешение.  

В целия казус има една прелюбопитна предистория. За въпросния бивш имот на „Топливо” се е процедирал още един Подробен устройствен план- за отделяне на улицата между имота и близките блокове, която към онзи момент е нещо средно между зелена площ, кално петно и „гнездо” на гаражни клетки. Това се случва през 2013г. Общината обаче излиза с категоричен отказ да приеме въпросното искане за изменение, тъй като видимо там улица няма, въпреки че е отразена пожелателно в кадастъра през 2009г.. Заповедта за отмяна на администрацията  е обжалвана в съда и след дълга сага на няколко инстанции ВАС я отменя, като така дава зелен светофар за застрояване на парцела. Интересното в случая е и друго- именно в онзи период се появява острата конфронтация между Здравко Димитров и Иван Тотев, която ще направи така, че на местните избори през 2015 Зико да се яви като независим кандидат за кмет, срещу избора на собствената му партия ГЕРБ.

По спомени на наши източници от общината от онзи период, тогавашната местна власт в лицето на екипа на бившия кмет е отказала да приеме изменението на устройствения план в частта с улицата, тъй като е имало сериозно напрежение в квартала- хората от съседните блокове не са били съгласни с това. Освен заради общественото недоволство в тази част на Съдийски, от администрацията са били наясно, че с процедиране на ПУП-ове за въпросния имот могат да отворят Кутията на Пандора- има още куп такива бивши парцели на Петрол и Топливо, върху които е имало временни обекти и бензиностанции в миналото. Те попаднаха в частни ръце, но собствениците им не могат да направят нищо с тях, тъй като са с предназначение „За обществено обслужване и озеленяване”.

И днес от различните общински звена ги сочат като цъкащи бомби. Такива примери има множество в Централен. На собствениците им остава единствено да оградят собствеността си с телена ограда, в знак на протест, че не могат да инвестират нищо върху нея- старата бензиностанция под Сахат тепе например, преди бариерата на Радио-телевизионния център. Именно заради това наши източници от миналата местна власт определят като „много странно”процедирането на двата ПУП-а за ул. „Менделеев”, издаденото в последствие строително разрешение за апарт-хотел и реализирането на инвестиционното намерение върху конкретния парцел на фирмата на кметската съпруга, на фона на „замразените” множество други подобни терени в целия град.

Очаквайте подробности по темата!

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

9 коментари

  1. Нещо за чудене? Сагата продължава.Предишният кмет-майка-хотел.Сегашният-съпруга-хотел.Един от отговорите защо той отсъствува от важни заседания на общината и е в „командировка“и „болнични“. Corruption to be continued!

  2. 2015 г.ДСБ Пловдив,подкрепи Здравко Димитров за кмет,предизборният щаб е доминиран от Герб,Йордан Иванов сега депутат от ДБ бе в ръководството му,той лобира за Герб под ръководството на Радан Кънев и Светослав Малинов и 2017 на изборите за парламент в коалиция с Дани Каназирева,сега те ще се опитат да станат депутати чрез коалиция с ПРОМЯНАТА, внимавайте гласувайте мажоритарно против Йордан Иванов и други от ДБ,веднъж който ни е предал ще го прави винаги.

  3. А е , гледаш ги едни такива прости, леко гламави, с вид на неуки…но това е само повърхностно – с апетит на крокодил вършеят из града и къде какво остана за кражда с подправени документи, нот. актове и измислени собственици опраскаха Пловдив…спете балуши клети, утре ще ви “ докарат“ новия град

  4. Здравко Здравко и ти като другите преди теб дерибействаш И ти остави един квартал За Гаганица без канализация Пие вода от интернитови тръби Когато разговарях с теб за този проблем Ти ми каза Как я карате така А Виж си кирливите ризи Помни всеки грях ще бъде наказан

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина