АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

КАБ и САБ: Домът на динозавъра е бутафория, напомняща селски панаир

Три проблема – законодателен, възпитателен и комуникативен набелязаха организациите на архитектите в Пловдив

Превръщането на сградата Дом на новороденото в Дом на динозавъра с изкуствени пластмасови динозаври е „бутафория, напомняща за селски панаир“. Така коментират ситуацията от организациите на архитектите – Камара на архитектите в България – Пловдив и Съюз на архитектите – Пловдив в отворено писмо до кмета Здравко Димитров, зам.-кметът по култура Пламен Панов и директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров, към която институция е новото пространство.

Според архитектите има три проблема – възпитателен, законодателен и комуникативен. Възпитателният е свързан с кича, на който се приучават децата и останалите посетители. Според КАБ и САБ добър пример за експониране е музеят в Дорково край Велинград, където мастодонт е представен в реален размер, а около него са представени автентична среда в красива сграда. Това по никакъв начин не може да се сравни с пластмасовите музеи и пластмасови палми, които не са в реален размер и „могат да се опишат само с една дума: кич“.

Законодателният проблем е свързан с нарушаването на авторските права на архитекта на сградата Димка Танева. КАБ и САБ уточняват, че няма писмено волеизявление от нея или наследниците, носители на авторските права, за промяната в сградата.

Третият проблем е комуникативен, уточняват архитектите. Според тях това е поредното решение, което се взима без обществен дебат и въпреки публично изразени позиции против идеите на институциите. От Камарата и Съюза на архитектите изразяват и притеснение, относно бъдещето на Дома на младоженците, за което също има идея да стане част от експозицията на Природонаучния музей. Сградата също е проектирана от арх. Димка Танева, заедно с арх. Матей Матеев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. „АВТОРСКИ ПРАВА“ за Младоженците нима не са притежание на видния спец по покупко-продажби на Бащинства и Собственик на КомсоКосмос, на БаняОртаМезар и др.

    г-н Тодор АБАДЖИЕВ

    (Матеев не си е платил! Разписка?)

  2. „Писма“ и кудкудякане нямат правна сила, а са въздух под налягане.

    Подписите подсказват отговорности, откъдето лишаване или ограничаване на професионалната правоспособност са реални инструменти, фместо хленч.

    Матей Матеев НЕ е проектирал Младоженците (Кремена и Роменски вж. ПланоПазенето!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина