Източната трибуна на Римския стадион посрещна първите си посетители (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Градът Живот Забравеният град Култура Новини

Пет лева за вход към изключителния обект под магазина на H&M на Главната

Напълно запазената императорската ложа впечатли десетки още с откриването

Източната трибуна на Римския стадион под магазина на H&M на Главната е достъпна са посещение от днес. Изключителният обект, който в детайл представя пластовете на древния град, бе открит от кмета Здравко Димитров, заместника му Пламен Панов, кмета на район Централен Георги Стаменов, директора на „Старинен Пловдив” Елена Кантарева и проектантите на ремонта и реставрацията на сградата арх. Стефанови. Още с рязането на лентата новата забележителност се напълни с хора, като през целия ден входът остава свободен. От утре индивидуалният билет ще се продава срещу пет лева.

„В Световния ден на туризма ние отваряме за пловдивчани и гостите на града този обект, като това е част от нашите усилия да рестартираме туризма в Пловдив. Посетителите ще имат възможност да имат още по-ясна представа за това какво е представлявал Римския стадион. На предстоящите сесии на общински съвет ще бъде гласувана наредбата за цените и услугите, с което освен индивидуалния билет, ще има и пакетен за трите обекта, свързани със Стадиона- експонираната на открито трибуна, централния сектор или императорската ложа тук и частта в Екселсиор. Това е обект, който ще продължим да развиваме- пространството ще се използва за изложби, малки концерти и събития, ще има и магазин за сувенири”, съобщи зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Секторът е открит в резултат на разкопки през 2005г. и 2006г. по време на сградата, по проекта на архитектите Радка Стефанова и Стефан Стефанов. Ръководител на археологическото проучване е Мая Мартинова.

Запазената централна трибуна от 240-метровото съоръжение, построено през втори век в древния град, е уникална заради надписите, обозначаващи местата на знатните персони сред зрителите. На една от седалките има друг надпис, който указва, че върху нея вероятно са седели химнопевците. Хората, които са пеели химни в Римската империя обикновено са били много близо до императорската ложа.

Източният сектор се различава от онзи в Екселсиор по начина на строителството. Докато в западната част седалките са построени върху скала в склона на Сахат тепе, на източната трибуна са положени върху изкусно направени сводести конструкции. Една от тях е запазена и може да бъде видяна. Самите седалки са нареждани без никакъв спойващ материал, което означава перфектна геометрия при строителните работи.

„Стадионът е функционирал от 2 до 4 век, а след този период в задната му част е била построена цистерна, част от водоснабдителната система на Филипопол. Елементи от цистерната и самата система са прекрасно експонирани в източния край на обекта. Цистерната е била свързана с акведукта в северната страна”, обясниха на първите гости гидовете на „Старинен Пловдив”.

„ Филипополският стадион дава косвено сведения за това, че градът в онзи момент, 2-3 век, е бил огромен античен град по отношение на населението. 251 година, малко преди готското нашествие, управителят на града събира хората в този стадион и чете писмо на император Траян Деций, който ги окуражава да не предават крепостта на Филипопол и обещава подкрепление с войска и снабдяване, но са съжаление бива убит. И при нашествието на готите са избити 100 хиляди филипополски граждани. Което означава, че градът е бил много по-голям по отношение на населението”, подчертаха още гидовете на обекта.

 

 

 

Споделете ни във:

1 thought on “Източната трибуна на Римския стадион посрещна първите си посетители (ГАЛЕРИЯ)

  1. Да се потърси и получи заем за да може общината да подсигури на баскетБОЛНИЯ мозъклия (и на десетината му ЗАМ-ове) една модерна автоматизирана на световно тавнище ленторезачка.

    С двойна галигануда.

    (Плюс една резервна, да се държи „на отговорно пазене“ заедно с любимото на пловдивчани влакче до Альошата, ръждясващо в частно депо). Хвала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.