Изненадите на награди „Пловдив”

Актуално Гласове Култура Новини

Ретроспективната изложба на Кольо Карамфилов и „ФОН: Млади автори” отпаднаха от  раздел „Изобразително изкуство” преди финала

Бившият ректор на АМТИИ проф. Милчо Василев е номиниран в раздел „Музика” за два концерта в чест на неговата годишнина  

Закономерности и изненади. Така най-общо могат да се обрисуват с думи номинациите за награди „Пловдив”, съобщени днес от общината. Очакванията след Европейска столица на културата бяха да има сериозен ръст на предложения за най-високия градски приз в сферата на културата. Но резултатите показват, че те са сходни с миналогодишните. Общо 79 са предложенията, които бяха внесени за удостояване с „Награда Пловдив“ за събития и културни факти, реализирани през предходната 2019 година в общо 12-те категории.

Една номинация от общо 4 предложения ще се бори сама със себе си за награда „Пловдив” в раздел „Изобразително изкуство”. Това е голямата изненада. Комисията сама се е изправила пред избор на една единствена кандидатура- Ангел  Герджиков, за изложба живопис „Забравени следобеди“ в галерия „Възраждане“. Което го прави сигурният носител на наградата в категорията.

Едва ли някой се съмнява в качествата на художника Ангел Герджиков. Но и той вероятно ще се чувства самотен на финалната права преди триумфа с награда „Пловдив”. Въпросът е как се стигна дотук в една толкова силна откъм творческа активност и изложби година.

Тотално недоумение буди фактът, че две от знаковите за цялата година на Европейска столица на културата в сферата на изобразителното изкуство събития не спечелиха вниманието на мнозинството от комисията. Става въпрос за изключителната ретроспективна изложба с работи на Кольо Карамфилов  „Необозримо”, организирана от изкуствоведа проф. Галина Лардева и галериста Радост Коцева за старта на ЕСК 2019 през януари миналата година. И за проекта на Веселина Сариева „ФОН: Млади автори”, в който бе представен цялата нова вълна пловдивски съвременни художници.

И двете изложби бяха сред предложенията за художествен факт през годината, но странно защо не продължиха напред, тъй като не бяха одобрени от членовете на комисията. Така те дадоха гръб и на великия Кольо Карамфилов, и на младите пловдивски творци, и на кураторите, и на галеристите. По информация на Под тепето, изложбата „Необозримо” е предложена за награда „Пловдив” от големия пловдивски художник Станимир Видев и директора на БНТ- Пловдив Десислава Шишманова, но не е била подкрепена в първото събиране на комисията. Същото се отнася и за „ФОН: Млади автори”. Не става ясно защо и по какви критерии  организирани изцяло в Пловдив изложби със силен акцент върху местните творци, но и с европейско измерение, привлекли хиляди зрители, останаха невидими за оценяващите. Те генерираха огромен медиен интерес и публика. Но не и енергия в комисията.

И тази година явно няма с какви постижения в сферата на архитектурата да се похвалим. Това е видно от единствената допусната номинация за наградата в категорията „Архитектура и естетизация на градската среда“, за която е имало общо две предложенияекипът на арх. Петко Костадинов за преустройство на част от бившия Детмаг в галерия „Капана”.

Интересна е ситуацията и в категория „Музика”. Там номинирани са Държавна Опера Пловдив за целият творчески сезон в рамките на Европейска столица на културата, ”Биг бенд Пловдив”      за „Многолико  музикално присъствие на „Биг бенд Пловдив”  през 2019г. с изразена подкрепа към младите таланти на  Пловдив“ и проф. акад. Милчо Василев  за „Два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев“. Интересно как бившият ректор на АМТИИ е номиниран за събития, посветени и организирани специално в негова чест.

От общината отчитат голям интерес към новата категория за удостояване със Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос  в областта на изкуството и културата, която е въведена за първи път. Там номинирани са писателят Йордан Велчев, бившият директор на Кукления театър Виктор Бойчев и, неочаквано, Огнян  Тодоров, директор на Регионален природонаучен музей. Предложенията за наградата за цялостен принос за били общо 12, като част от тях са били доста колоритни. Едното е било за уличния музикант, известен като Моцарт на Главната.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.