АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Исторически първи концерт с маски в Пловдив

Порасналият Малък принц се сбогува с НУМТИ „Добрин Петков“ със самостоятелен клавирен рецитал на XI-тото издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“

Много неща са се случвали за пръв път в Града под тепетата в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ – едно от най-елитните музикални събития в страната. В петък вечер там се представи с блестящ рецитал първенецът на випуска на НУМТИ „Добрин Петков“ – Николай Маринов с концерт, посветен на 75-годишния юбилей на училището.

Именно по идея на артистичния директор на фестивала – изтъкнатата флейтистка Мила Павлова, преди няколко години Малката раннохристиянска базилика на Филипопол бе използвана за пръв път като концертна зала, а любителите на музиката оцениха акустиката и атмосферата в нея и днес това вече е традиционно място за незабравими концертни изяви. Нетрадиционните временна, в които живеем превърнаха отново в пионер фестивала и участниците в него. Той стартира преди 10 дни, като първия фестивал, след отпадане на извънредното положение заради коронавируса, а зам.-кметът по култура Пламен Панов по време на откриването заяви, че „като част от Културния календар на Община Пловдив, година след година, фестивалът гради образа на нашия град като законодател на музикални събития от най-висока класа.“

Снощи за пръв път в Пловдив се състоя концерт с маски, а на него се роди звезда. Концертът в Малката базилика ще се помни дълги години, защото на сцената се видя, че Малкия принц е пораснал и отлита от гнездото.

Припомняме, че Николай Маринов е момчето, което преди години (тогава само на 12) бе заснето от пътници да свири на гарата в Париж на пиано, докато чака влака на път за международен конкурс. Тогава видеото обиколи света, чрез социалните мрежи, а чуждите медии писаха: „Той изглежда като Малкия принц и свири като Моцарт.“

Днес абитуриентът носи фраг и изнесе блестящ рецитал броени часове след бала си.

 

Сред публиката с маски бяха дошли, за да изразят огромното си възхищение от таланта и постиженията на Николай Маринов: заместник-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов, заместник-кметът по европейски политики Анести Тимчев, гл. арх. Димитър Ахрянов и директорът на ОИ“Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, а кметът Здравко Димитров изпрати цветя.

Въпреки маските и шлемовете любителите на класическата музика се насладиха на перфектно и емоционално изпълнени: Увертюра във френски стил на Йохан С. Бах, Соната Ор.109, No.30, Ми мажор от Л.В. Бетовен, Вариации на тема Корели – Рахманинов.

Тук домакините от Малката базилика и Старинен Пловдив изненадаха публиката с лекция за обекта, изнесена от доц. Елена Кантарева-Дечева – пазителят на римските мозайки от древен Филипопол разказа за откриването, археологическите проучвания и консервационните дейности на обекта.

Програмата продължи с Полонез –фантазия Ор. 61 от Фр. Шопен и Трансцедентален етюд Nо.4 „Mazeppa“ на Ференц  Лист.

След бисовете пред младия талант се изви опашка от именити дами – законадатели в музикалната школа на Пловдив.

Николай Маринов получи Златен диплом от фестивала – носител на лейбъла “Европейски фестивал 2019-2020” на Европейската фестивална асоциация.

Интервю с младия талант вижте в Капана.бг.

Екипът на Под тепето поздравява талантливия млад пловдивчанин и му желае на добър час, за да продължи да ни радва с голямото изкуство, което твори!

Поздравления и за учителите от Музикалното училище и фестивала!

Програмата на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” продължава днес на Римския стадион от 18.30 ч. с “Голям детски концерт”  – идеен проект на фестивала, който се провежда за осма поредна година и винаги е различен, и новаторски. Входът е свободен! Поради ограничените места, във връзка с противоепидемичните мерки, публиката ще се настанява само между 18 и 18.30 часа.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина