АктуалноКултураНовини

НУМТИ „Добрин Петков“ празнува юбилей с рецитал на първенеца на випуска на престижния международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“  

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” отбелязва днес, 26 юни от 18,30 часа 75-годишнината на НУМТИ „Добрин Петков” с клавирен рецитал в Малката базилика на абитуриента Николай Маринов.

Един от най-изявените възпитаници на Музикалното училище под тепетата и първенец на випуска, вече приет за студент в Лондон от есента на 2020 г.

Може би много от читателите ни не си спомнят за малкото момче, което свири виртуозно на една европейска гара, а хората сядат по пода и го слушат. Това е той.

Николай е момчето, което преди години бе заснето от пътници да свири на гарата в Париж, докато чака влака. Тогава видеото обиколи света, чрез социалните мрежи и бе споделяно стотици хиляди пъти със страхотни аплаузи.

12-годишен Моцарт от България предизвика фурор на парижка гара, писаха през 2016-та и чуждите медии

Николай Маринов, от класа по пиано на Светлана Косева, бе солист на Младежкия камерен оркестър „София“ (НМУ „Любомир Пипков“) в концерта „Младите таланти на България поздравяват Европа“, който се състоя на 20 юни 2018 г. в зала „Йехуди Менухин“ на Европейския парламент в Брюксел. Концертът бе част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и бе организиран от Министерството на културата на Република България.

През годината, в която Пловдив носи титлата Европейска столица на културата, Николай се изяви и на театралната сцена. Той бе част от спектакъла „100% Пловдив“. В книгата посветена на проекта той споделя:

„От 5-годишен знам, че животът ми ще бъде свързан с музика… Мечтата ми е един ден да съм гражданин на света и да пътувам постоянно като концертриращ пианист. Бих обърнал внимание и на това класическата музика да стане достъпна за повече хора.“

Талантливият пианист, ученик на именитатата педагожка Светлана Косева, е носител на Първа награда от множество национални и международни конкурси, сред които „Grand Prize Virtuoso” – Лондон, „Николай Рубинщайн“ – Париж, „Моцарт“ в Рим, „Simone Delbert- Fevrier” в Ница, двукратен лауреат на „American Protege” – Ню Йорк и много други.

Изявявал се е в концертни програми на сцените на Карнеги хол – Ню Йорк, Роял Албърт Хол – Лондон, Opéra de Bastille – Париж, свирил е като солист на Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Старозагорската опера, Сливенска филхармония, Round Rock Symphony orchestra – Тексас, Филхармонията на Барласина – Италия.

Участвал е в майсторските класове на Дмитрий Башкиров, Итамар Голан, Джулиян Мартин, Борис Слутски, Джейсън Куак и др.

Николай Маринов е трикратен носител на Наградата на Министерство на културата, присъждана за високи творчески постижения.

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ и фондация “Музикартисимо” години наред играят важна роля в професионалното израстване на Николай, чрез включването му като солист и камерен изпълнител в редица представителни концерти, майсторски класове, международни гастроли.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща”  е носител на лейбъл “Европейски фестивал 2019-2020” на Европейската фестивална асоциация и е част от Културния календар на Община Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина