Искат промяна в наредбата за паркирането на инвалиди в Пловдив

Актуално Гласове Градът Новини
паркинг за инвалиди и ел. автомобили
Идеята е при липса на свободно място за паркиране на хората с увреждания в Синя зона, те да могат да ползват съседното необозначено за не повече от 3 часа
Групата общински съветници от „Демкратична България“ в местния парламент предприемат инициатива за промяна в общинската Наредба за паркиране, съобщи д-р Веселка Христамян. Целта е да бъдат осигурим достатъчно места, които хората с увреждания да могат да ползват.
Припомняме, че през юли м.г. Общината ограничава инвалидите,  като промени наредбата и отне правото им на безплатно паркиране, като въведе такова в рамките на 3 часа, само на специално обзначени за целта места. Година по-късно се оказа, че въпросната промяна не е съгласувана с Агенцията за хора с увреждания, каквото е изискването и така наредбата влезе за прегласуване на сесията преди два дни, като преди това бе подложена на обществено обсъждане. На въпросната сесия съветниците приеха,ченяма да има ограничение за електрическите коли в Синя зона, но отнеха тази привилегия на инвалидите.

Край на табелките със синджири!

Групата на демократична България ще настоява за промяна в текстовете, която ще позволи при липса на свободно място в Синя зона на определените със знак места за паркиране за хората с увреждания, те да могат да паркират и на съседно паркомясто, без то да е обозначено за целта, отново за не повече от 3 часа. това ще е възможно само когато автомобилът се използва за нуждите на лицето с увреждания, а не за денуване или ползването на привилегията от негови близки.

„Ограничението от 3 часа на паркирането на хора с увреждания в Синя зона в Пловдив е грешна политика на Община Пловдив. Въпреки нашите възражения, предложението на кмета Здравко Димитров и екипа му беше прието от мнозинството от Об С на града на тепетата. Наредбите на Общината всъщност са закон. А един закон не може да се създава за конкретна ситуация или човек. Той се пише на база принципи.“ – категорични са те.
Общинската администрация на Пловдив, признавайки невъзможността си да контролира паркирането на хората с увреждания, на практика ограничава техните права, се казва в позицията.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.