Край на табелките със синджири!

Актуално Власт Градът Новини

Служебни места в Синя зона до 17, 30 ч.

След това време могат да се ползват от всички и се таксуват на час

Предоставените безвъзмездно паркоместа на държавни институции, ведомства, общини, организации на бюджетна издръжка и такива с идеална цел, които се намират в Синя зона на Пловдив, ще могат да се ползват от тях в рамките на работното време до 17,30 часа в дните от понеделник до петък. През останалото време за тях ще се плаща на общо основание.

Това предвиждат промени в Наредба за изменение и допълнение на Наредба за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив, които предстои да бъдат гласувани на сесия на местния парламент на 2 август.

Ако предложението се приеме, това означава, че незаконните табели със синджири, осеяли центъра на Пловдив, наистина трябва да изчезнат от улиците и тротоарите.

Как администрацията на Община Родопи паркира в Пловдив (СНИМКИ)

„Табели на верижки“ пречат на пешеходците по тротоара, вместо да регулират паркирането

Заради оптимизацията на местата за паркиране се въвеждат два режима на служебен абонамент.

Първият е т.нар. „Дневен“ , валиден в работни дни в часовия диапазон от 8,30 до 18,30 часа.

(бел.авт.: В проектонаредбата в чл.16,а се чете 17,30 часа, а в чл.16,ал.4 се чете 18,30 часа. В първият случай става дума за местата на институциите, а във втория вероятно  вносителя фиксира платените фирмени места)

Другият нов режим е наречен „Разширен“ и важи от 00 ч до 24 ч от понеделник до неделя, включително. Той изключва единствено времето на официалните празници в страната, когато зоната е безплатна.

(бел.авт.: Подобно диференциране на режимите за служебен абонамент е логично да се случва и на две различни цени. Засега обаче няма информация за промени в таксуването. Логично би било също дадения режим да е отбелязан на указателната табела за платен абонамент, за да е ясно дали може да се ползва мястото след 18,30 ч. – това също не е отбелязано в наребдата.)

В мотивите на вносителя за диференцираните режими на служебните платени паркоместа в синя зона се посочва, че по този начин на заинтересованите граждани и юридически лица ще бъде предоставена възможност да изберат кой от двата варианта да ползват в зависимост от дейността им.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Край на табелките със синджири!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.