Без ограничение за електрическите коли в Синя зона

Актуално Градът Зелен град Новини Под лупа
оп паркиране и репатриране електроавтомобил

След множество възражения, плануваното изменение отпада 

Общо 330 стикера за безплатно паркиране на електрически коли е издала общината до момента

Колко са загубите на Синя зона от това?

Община Пловдив се отказва от въвеждането на ограничение за безплатно паркиране на електрически автомобили в Синя зона. Това става ясно от Проекта за изменение на Нардеба за изменение и допълнение на Наредба за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив, който предстои да бъде гласуван на последното задеание на местния парламент на 2 август, преди лятната ваканция на съветниците.

Припомняме, че във варианта, качен за обсъждане на страницата на администрацията, беше предвидено да се отнеме правото на безплатен престой за най-екологичните автомобили в Синя и Зелена зона. Предложението бе да се въведе ограничение от 3 часа, през които собствениците на ел. коли да не плащат за паркиране.

От материалите за сесията става яно, че срещу това са постъпили писмени възражения от: Райд Шеър България – фирма за рентакар на електрически автомобили, Американска търговска камара, общинските съветници от групата на Демократична България, Сдружение „Нацинолано представителство на българската стартъп предприемаческа общност“ и дружеството „Шнайдер Електрик България“. Всички те се позовават на спазването на Европейските директиви за екологичен транспрот и постигането на целите на „Зелената сделка“, намаляването на вредните емисии и т.н.

По данни на директора на ОП „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов, до 13 юли т.г. Община Пловдив е издала общо 330 стикера за безплатно паркиране на електрически автомобили в Синя зона. Според изчисленията, които той представя, ОП-то губи над 1,6 млн. лв. годишно от тази привилегия за елколите.               

Споделете ни във:

4 thoughts on “Без ограничение за електрическите коли в Синя зона

  1. Бизнес на гърба на гражданите на Пловдив, които плащат данък сгради, данък МПС и 150 лв. Абонамент за синя зона и накрая са принудени да спират в нарушение и ги глобявят..а някой хора стават милионери…

  2. Направете повече места за паркиране на инвалиди в Централна градска част! За да е достъпна средата за хората, а не да се чудят къде да паркира, за да не ги глобят. Има паркинг клетки без нито едно място за инвалид.

  3. Смисълът на ел колите е да обикалят безвредно, а не да стоят неподвижно в синя зона. И най-сдуханият дизел е безвреден, когато е паркиран.

    1. Проблемът въобще не е в ел колите, а в Спарк. Техните коли са навсякъде и за тях трябва да се измисли ограничене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.