АктуалноНовиниПод лупа

Има забавяне на строителството на жп надлеза до Трилистник

Обещанието изграждащия се жп надлез до село Трилистник да е готов през март тази година, няма да бъде спазено. Това стана ясно при днешната проверка, инициирана от областния управител на Пловдивска област д-р инж. Илия Зюмбилев на място.

На нея присъстваха: ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски от ДП НКЖИ, представител на строителната фирма – инж. Владимир Попов, експерти от Областна администрация Пловдив, кметът на община Марица Димитър Иванов и кметовете на селата Трилистник, Рогош и Скутаре.

Припомняме, че на работната среща, организирана по искане на областния управител през август 2023 г. беше потвърдено, че надлезът при селата трябва да е готов през март т. г., но при днешната проверка стана ясно, че посоченият срок няма да бъде спазен.

Според информацията закъснението е заради установено наличие на довеждащ водопровод Ф350 мм за село Трилистник, който засяга строежа на надлеза и това налага да се направи проект за изместване на водопровода чрез изграждане на байпас.

Според НКЖИ това не е единствената причина, по думите на инж. Бакалски забавянето е започнало още при издаването на разрешението за строеж на надлеза.

Липсата на съгласуване на дейностите между ДП НКЖИ, Община Марица и ВиК е причината за забавянето в изпълнението на проекта„, коментира от своя страна областният управител.

Представителят на строителната фирма изрази становище, че ще има забавяне в изпълнението на надлеза и посочи, че новият срок е краят на месец август 2024 г.

Освен проверка на надлеза при село Рогош се извърши и такава за направения обходен път през село Скутаре и изграждащия се надлез до гара Скутаре.

Илия Зюмбилев обърна внимание на фирмата изпълнител и кмета на „Марица“, че трябва да поддържат обходния път в добро състояние, така че пътуващите хора от село Трилистник да го ползват безпроблемно.

Строителят пое ангажимент периодично да възстановяват и поддържат трасето на обходния път в добро състояние.

Новоизграждащият се надлез до гара Скутаре е в по-напреднала фаза, спрямо този при село Рогош и по думите на инж. Бакалски ще бъде завършен до края месец юли т.г.

Ще останат да се извършат строителни работи под надлеза и около гарата, които според предварителния график трябва да бъдат приключени до края на 2024 г.“, уточни Бакалски.

„Изграждането на всеки такъв мащабен инфраструктурен проект създава неудобства и затруднения на живущите около засегнатите територии, но ние сме затова тук, за да съдействаме на всички заинтересовани страни по изпълнението на строежите и те да бъдат изпълнени в максимално кратки срокове“, коментира областният управител.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина