ИК: Подписът на арх. Невена Балчева стои под ПУП-а на Юбилейния блок

Актуално Власт Гласове Градът Новини Разследване

Пловдивчани от Кючук Париж подкрепят искането на кършияклии за оствката на зам.-кмета с ресор „Устройство на територията“

От Инициативния комитет “Граждани против презастрояването в р-н “Южен” изпратиха позиция, с която подкрепят искането на съгражданите си от ИК „ Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург“, които създадоха преди известно време петиция с искане за оставката на зам.-кмета на гр. Пловдив, арх. Невена Балчева с ресор „Устройство на територията“.

Викове „Оставка!“ към архитект Балчева (ВИДЕО)

Причината, изтъкват пловдивчани от Кючук Париж е, че кършияклии “я подозират в негативни влияния, както върху развитието на техния казус, така и при други градоустройствени проблеми, в разрешаването на които зам.-кметицата участва по силата на професионалните и политическите си ангажименти в общината, като например случая с Тютюнeвите складове в гр. Пловдив”.

Ето и пълният текст на позицията:

“Поводът за искането за оставка е нейно предложение, внесено за гласуване в Общинския съвет относно промяна на ПУП за имот, бивш завод на “Кока Кола”, със завишени параметри на застрояване – кинт се увеличава от 2.5 на 4, плътността на застрояване от 50% на 70%, увеличаване допустимата височина на застрояване от 15 м. на 50 м. С тези параметри максималната разгърната застроена площ би се увеличила от ~105 000 м2 на ~170 000 м2, или почти двойно. Решението е прието от общински съвет след гласуване, като против са само съветниците от Демократична България и някои независими. Това гласуване е изцяло в интерес на бъдещите инвестиционни намерения на новия собственик на имота-бивш завод и в ущърб на устойчивото развитие на нашата обща градска среда, а също така то неглижира интересите и правата на собствениците на съседните имоти.

Протест пред местния парламент заради презастрояването (ВИДЕО)

Защо зам.-кмета внася за гласуване това предложение, а Пловдивския общински съвет го приема? Това задължително трябва да се попитат и инициатора- зам. кмет и мнозинството гласували „за“ общински съветници, но определено имаме усещане за липса на безвъзмездност, добронамереност и загриженост за гражданите и тяхната градската среда, както при внасянето, така и при гласуването. Няколко дена след това областен управител Каназирева налага вето на въпросното решение. След нов експертен съвет по устройство на територията в община Пловдив, който отново потвърждава завишените параметри на застрояване, този спорен ПУП отново се внася от зам. кметицата Балчева за гласуване в Oбщински съвет. Странно бързане. След обществен натиск, протест , бурни дебати в ОС в крайна сметка уж се склоняват да се намали кинта до 3, застрояване 50%, етажност 30 м. което пак е доста. Но се видя, че гражданският натиск има значение!

Историята на този имот е също интересен – от държавен чрез дарение става общински. Общината го продава на частна фирма. Същият имот в момента е обявен за продажба за над 9 627 800 Евро., с виза за проектиране и вероятно рекламиран с новите параметри на застрояване и търсещ топ инвеститор за бърза продажба.

Редуцираха застрояването на терена на бившия завод на Кока-Кола

Защо казваме всичко това? Защото нашият казус, при Юбилейния блок е подобен – реституиран имот на чийто собственици е заявено, че е отреден за детска градина, се продава на нов собственик, крупен строителен предприемач. Още преди смяната на собствеността, без да има право на това, строителният предприемач инициира промяна на ПУП от името на реститутите, без тяхно знание и фалшифицирайки техните подписи. И така след процедура и без проблеми се одобрява ПУП на имот с по-високи параметри за жилищно застрояване от околните нему имоти. Документално извършители на недобросъвестното изменение са носителите на реституционни права, но реално те нито са инициирали нито са извършили процедура за изменение на ПУП. Години след фалшификацията имотът със завишените вече параметри за застрояване е препродаден с разрешение за строеж на сегашния инвеститор, заедно с всички заложени капани. Тази практика, при която едно лице с достатъчно влияние върху общинския съвет, с технологичните умения на загрижени за неговото и своето финансово благополучие проектанти и с подкрепата и благословията на Община Пловдив, се изживява като брокер на недвижими имоти я е имало и тогава – през 2005 г. (а може би и преди това), явно я има и сега. Съществува и още едно фатално съвпадение между двата казуса – под заповедта за одобрение на ПУП по нашия казус за градинката зад юбилейния блок, първият подпис е на тогавашният директор дирекция „Устройствено планиране и инвестиционни проекти“ – арх. Невена Узунова, която днес е зам.-кмет по устройство на територията вече с името арх. Невена Балчева.

Проблемите на градската среда в Пловдив си имат конкретни имена. Когато имате проблем къде да паркирате колата си и се карате с комшия нашественик – това не е защото вие сте трето поколение пловдивчанин, а от другата страна е клетник дошъл в големия град да търси по-добър живот за себе си и семейството. Този конфликт е създаден в oбщината още на ниво ПУП с приети завишени параметри на застрояване, реализирането на които са довели до това- вие да бъдете наблъскани в едно квадратче територия. Когато пътувате с колата по 30-40 мин. и чакате в задръстване на кръстовище, където има ежемесечен ремонт на тръбопровод, това не е само защото вие сте по-богати и можете да си позволите самостоятелно пътуване в кола до работа. Това е защото някой в общината е одобрил завишени параметри на ниво ПУП и ви е наблъскал в едно квадратче територия, без да се замисли за възможностите на пътната и ВиК-инфраструктура. Когато на по малко от 20 м. от вашата тераса има 8 етажен блок, който пречи на естественото ослънчаване през цялата светла част на деня, това значи че някой в общината на ниво ПУП е позволил по-висока етажност на застрояване.

Същата тази община Пловдив, която е призвана да се грижи за вас като граждани и на която вие се отблагодарявате за тази грижа, плащайки данъци. Когато водим дело срещу безумни решения, се налага да се конфронтираме с инвеститор и обкръжение, ние това не го искаме – та това са хора правещи бизнес, които си изкарват хляба строейки сгради. Този конфликт е създаден от някой в общината, като е задал завишени параметри на застрояване, поставяйки правата на някой собственик на парче земя над нашите права като граждани и собственици на жилища около същото това парче земя.

Eдна година протести, подписки, сигнали, ходене по адвокати, прокуратури, съдилища и прочие, с което давахме ясен сигнал към политици, чиновници и професионалисти –архитекти, инженери, адвокати, прокурори, съдии, че парчето земя в града ни, където живеем има проблем и че зад този проблем си има конкретни имена. Това явно не е достатъчно за промяна в поведението на всички тези хора, от които зависи средата в която живеем. Затова е време да се потърси политическа и професионална отговорност за такова вредно действие, или пък бездействие. Затова ви призоваваме да подкрепите петицията с искане за оставка на зам.-кмет с ресор „Устройство на територията“ арх. Невена Балчева, която съвместява политическа, чиновническа и професионална роля в развитието на община Пловдив на следния линк.”

Споделете ни във:

1 коментар за “ИК: Подписът на арх. Невена Балчева стои под ПУП-а на Юбилейния блок

  1. ОСТАВКА! Като е толкова “ловка” да бъде любезна да премине и тя като Колегите на ЧАСТНА ПРАКТИКА!
    МУТРИТЕ – ВЪН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.