Идея: Братската могила да е дом на модерното изкуство

Актуално Гласове Забравеният град Новини

Кметът: Искаме да има колаборация между арх. Тодор Абаджиев и архитектите, спечелили конкурса миналата година, за реализирането на проекта за кино Космос. Няма смисъл да се стига до съд

Интересна идея се е появила покрай стъпките по реализацията на реставрацията и ремонта на кино Космос. Общинската администрация има желание да върне към живота друга знакова творба на арх. Любомир Шинков- Братската могила. Като една от опциите, която се коментира, е монументът да се превърне в дом за съвременно изкуство. Това разкри пред Под тепето кметът Здравко Димитров след наше питане относно моментната ситуация с друга знакова сграда на арх. Шинков- кино Космос, средствата за проектирането на която бяха задържани в бюджета.

„ Имах среща с арх. Тодор Абаджиев. Ще направим среща и другите архитектите от колектива, който спечели конкурса от миналата година. Мисля, че ще вървим в посока те да работят заедно, в колаборация, за да не изостава този обект и да се случи. Не е хубаво да се стига до съдебни дела. Ако се разберат в кабинета ми, не е необходимо в съда да се ходи. Това е нашата цел”, обясни Здравко Димитров.

След което припомни, че е бил близък приятел с покойния арх. Шинков и че авторските права за Братската могила са в него.

„ Говорихме и за Братската могила, чийто права са в мен. Можем да мислим след обществено обсъждане за следващ етап след проекта Космос. Да видим там какво може да се случи. Може да се вкара вътре модерно изкуство. Трябва да помислим и за този паметник, който също е на големия български архитект Любомир Шинков”, отвори казуса кмета.

Вижте фотогалерия от Братската могила тук!

Споделете ни във:

4 коментара за “Идея: Братската могила да е дом на модерното изкуство

 1. Да се промени значението на монумента е идиотизъм.Никой в цивилизования свят не унищожава старите паметници с историческо значение. Трябва да се възстанови в първоначалния си вид . Да се възстановят скулптурите, които са обезобразени. Градината пред него трябва да се облагороди , а не да е този пясъчник със полусчупени пейки.

 2. Дом за съвременно изкуство, без да е на главната – ще фалира след 2,3 месеца и парите на данъкоплатците ще потънат.

  1. Освен мястото, самото устройство на Мемориала технически, естетически и икономически изключва преустройство в затворена “сграда”.
   ОСКВЕРНЯВАНЕ също, на авторското ПРАВО.
   (нямате ли други, по-съществени Задачи, кЛете?)

 3. Абе нЕкойси нЕщоси се . . . гелпи със така наречените “авторски права” и със покупко-продажба на БАЩИНСТВОТО.
  Цит.: “…обясни Здравко Димитров. След което припомни, че е бил близък приятел с покойния арх. Шинков и че авторските права за Братската могила са в него. . .”
  А?
  В баскетБОЛНИЯ МОЗЪКЛИЯ микроцефал =АВТОРСКИ?
  Близък “приятел”? Да не лъжеш?
  Щял бил да “вкара” ИЗУСТВеност в един отворен монумент?
  Пикалник?
  (Доколкото някой ще са занимава да иде дотам . . .)
  Брей, всичките десетина ЗАМ-ове и калабалък РАЙ-ове не можаха ли да се намесят да му подсказват да не говори глупости, че да се ИЗДАДЕ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.