АктуалноВкусът на градаГрадътЖивотЗабавлениеИзбор на редактораМненияНовини

Храна за душата между панелките в Тракия

Таня и Иван изоставиха корпоративния свят и суетата, за да превърнат каравана в гурме оазис в сърцето на квартала

„Ядеш и ревеш!“. Или защо Гугъл определи „Лебедите“ за №1 заведение в България от типа бистро, а рейтингът на ресторанта, в който клиентите седят върху пластмасови столове, е до небесата

ФилмътХрана за душатае история за любовта и за раздялата. Това е филм също и за приятелството, както и за въпроса: всъщност къде отиваме в живота? Въпросът, който ще ме придружава до последния ми дъх“. Това казва за едноименния си филм култовият режисьор Фатих Акин. Не добавя, че хубавите истории в живота често се въртят около хубавата храна- това се подразбира от заглавието на филма му и сюжетът в него.

„Има ли нещо по-важно от храната всъщност? И нещо по-добро от хубавата храна?“. Тези въпроси пък риторично си задава нашата героиня Таня Димитрова, чиято красива житейска история се върти именно около кулинарията. Тя променя живота й. А нейната история и тази на половинката й Иван са като готов сценарий за големия кино майстор Акин, само дето той вече е направил филмов шедьовър с подобен сюжет.

Таня и Иван са изключително космополитни хора, с безброй приятели. Авантюристи, които не спират да пътуват, да карат колела, да приключенстват на яхта или с кемпер. И в същото време от няколко години са „заковани“ между каре от блокове в сърцето на жилищен район Тракия. Там се намира малкото им непретенциозно ресторантче „Лебедите“, което те съвсем честно и отговорно са определили като бистро.

Както често се случва, решават да отворят капанчето си като на майтап, малко след като Таня ражда първото си дете. До този момент тя е известна в целия град като двигател на най-голямата компания, доставчик и дистрибутор на спиртни напитки. Въпреки че покрай работата си е пряко свързана с ресторантьорството, и през ума й до този момент не минавала мисълта един ден да влезе в кухнята. И да стане готвач.

Та като на шега, двамата с Иван отварят „Лебедите“ в близост до хранителния си магазин, колкото да отмине майчинството на Таня и тя да се завърне зад руля на огромната компания, за която работи толкова дълго време. Това обаче не се случва. На Таня толкова й се услажда да дирижира парада в кухнята, че решава да изостави корпоративния свят и големия бизнес. За да се отдаде изцяло на хобито си, което в този момент се превръща в нейна професия- кулинарията.

„Лебедите“ започва като най-обикновена каравана. Днес е китно островче между панелните постройки в Тракия, със своя зелена градина, навес за приютяване на чревоугодниците в лошото време и в зимните месеци, и допълнителен заден двор за събиране на всички почитатели на магията на Таня. А те са цяла армия.

В момента „Лебедите“ е истински гурме оазис в сърцето на квартала. Причината за това е домашната кухня на Таня, ежедневните й импровизации и сполучливи гастро опити, и разбира се прясната риба, която е основен акцент в менюто на бистрото.

„Ядеш и ревеш“, казва за „Лебедите“ известният български диригент Виктор Илиев, който е сред най-честите гости на заведението на Таня и Иван. Виктор е известен с това, че освен да музицира и твори, обикаля света в търсене на храната за душата. И я откри там, между блоковете в Тракия, благодарение на Таня. Същото се случи и с други много популярни лица- Васил Найденов, Евгени Генчев, известен с участието си в Ергена, и прочие.

Неслучайно Гугъл определи „Лебедите“ за №1 заведение в България от типа бистро, а рейтингът на ресторанта, в който клиентите седят върху пластмасови столове, е до небесата.

„Да, пластмасови столове, защото такава ни е концепцията. Искаме да е просто, изчистено откъм възприятията, извън тези на небцето. Искаме хората тук да се отпуснат, да не гледат часовниците си и да се чувстват като на най-обикновена каравана, но да ядат необикновена храна. Защото това е най-важното за едно заведение- какво вадиш от кухнята, а не как изглежда тя и къде сервираш храната. Нашите почитатели това търсят- простотата на живеенето и в същото време хубавото живеене. Искат да нахранят душите си и аз това им предлагам“, казва Таня, която рядко пуска дори мъжа си Иван в кухнята. Там тя е господарката и е напълно сама в нея, 24/7.

„Застанах над котлона преди няколко години и там си останах. Оставих всичко друго. Всякаква суета. Правя това, което обичам- готвя. И това ме прави щастлива, наистина щастлива. Открих себе си. Върнах широката си усмивка. С Иван и сина ни открихме щастието тук, между блоковете. Защото къде всъщност отиваме в животите си, ако не търсим щастието и хубавото живеене, както казва Фатих Акин? Какво всъщност правим, ако не храним душите си, в буквален и в преносен смисъл? Аз за себе си открих смисъла и в момента всеки знае къде съм и че може там да ме намери по всяко време- в кухнята на скромното ни бистро“, казва Таня.

Ако не вярвате на написаното, намерете „Лебедите“ на улица „Матей Преображенски“ някъде в Тракия, на гърба на източния край на парк Лаута. Седнете на пластмасов стол и попитайте Таня какво е сготвила днес. Или пък просто си поръчайте от предястието й с патладжани, прясната риба на деня и извънземното й ашуре, за да разберете откъде е вдъхновен този текст, защото не е рекламен.

„Ядеш и ревеш“, както казва диригентът Виктор Илиев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

11 коментари

 1. Относно „Бистро Лебедите“-Бистро ,е силно казано за това капанче . Кухнята-не е много добра-всеки ,който може да изпържи едни яйца може да фантазира със продуктите и да сътвори всякакви изчанчени ястия-а да не може една шкембе чорба да направи . Нека да печелят собствениците ,няма лошо-но нека това да не става за сметка на спокойствието на живеещите наоколо -пред магазина все има спрели бусове на доставчици-то е шум,блъскане на каси ,пушеци от двигателите-а да не казвам до колко през нощта продължават джамбуретата им .

  1. Хахаха, разсмяхте ни от сърце. Сигурно и половин път не сте ходили до тех. Ние от София като дойдем и бързаме да ги посетим. Няма по-вкусна храна! Няма по-любезни домакини! Няма по-възпитани хора от тях! Всеки, който се е докосвал до тези хубави хора и е опитвал от храната им ще се смее на жалкия ви коментар! Здрав бъдете, да им се радвате дълго време на успехите!

  1. Хаха, и ти какво направи като я видя тази хлебарка? 🤣🤣🤣
   Сигурно някой от ГЕРБ я е сложил? Хахаха! И скъпо викаш било?
   Ей това хейтърите сте голяма работа!
   Бил съм там няколко пъти! Всичко беше топ! Вместо хлебарка си хапнах вкусна рибка и салатка! И цените са супер ОК!

 2. „Ядеш и ревеш!“ е най-точната фраза за храната там! На най-невероятното място близо до нас открихме храната, която ни доставя истинско удоволствие!

   1. Иване, ти като си направиш ресторант, давай храната без пари. Като нямаш два лева в пробития джоб, какво се обаждаш неподготвен. Ай сиктир от хейтъри. В случай, че не знаеш, а ти не знаеш със сигурност, хейтър е човек, на който и вълната му пречи

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина