Хакнаха сайта на кмета на Пловдив

Актуално Градът Изпод тепето Новини
хакнаха сайта на Зико

Мемето Жабата Пепе стои като подпис от хакерите на сайта на Здравко Димитров

Сайтът на кмета на Пловдив Здравко Димитров – zdravko-dimitrov.eu, който той ползва за своята политическа дейност, е ударен от хакери. Съдържанието му е невидимо и при кликване на него излиза само анимирания герой, известен като Pepe the Frog.*

Изображение: Wikipedia

Жабата Пепе се оставя от хакерите като подпис за дейността им.

През последните две години, на световно ниво, нейната символиката се използва в политически контекст в знак на протест и недоволство. Най-често я наричат “тъжна жабка” и именно тази ѝ версия е използвана в случая.

Снимка: Studio Incendo

През годините анимирания герой е използван и в расистки или антисемитски оттенъци. Анализаторите твърдят, че по-голямата част от употребите на Жабата Пепе Интернет са били и продължават да бъдат необуздани.

*Според Уикипедия, Жабата Пепе е интернет меме, състоящо се от зелена антропоморфна жаба с хуманоидно тяло. Пепе произхожда от комикс от Мат Фури от 2005 г., наречен Boy’s Club. Той се превърна в интернет картинка, когато популярността му непрекъснато нарастваше в Myspace, Gaia Online и 4chan през 2008 г. До 2015 г. той е едно от най-популярните мемета, използвани на 4chan и Tumblr. През 2010-те години образът на героя е присвоен като символ на движението надясно. Лигата за борба с клеветата включи Пепе в своята база данни със символи на омраза през 2016 г., но заяви, че в повечето случаи Пепе не се използва в Интернет в контекст, свързан с омразата. През 2019 г. Пепе беше използван от протестиращи в протестите за 2019–2020 г. в Хонконг.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.