Актуално

Хакери изнудват Български пощи за пари

Хакерите, които са организирали атаката и са заразили с вирус информационната система на „Български пощи“, в момента изнудват компанията, за да възстановят файловете. Това обяви експертът по информационна сигурност Любомир Тулев пред Нова телевизия.

Припомняме, че в средата на април пред пощенските клонове в Пловдив се извиха дълги опашки от пенсионери, като част от тях останаха да чакат по няколко дни преди Великден – ВИДЕО, за да получат надбавките си за празника. Това се случи заради кибератака над Български пощи.

Той разкри, че заразяването вероятно е станало чрез „Троянски кон“, който не е бил активиран веднага – неговата цел е да влезе и да свали криптовирус, който криптира всички файлове в мрежата на компанията и тези файлове стават недостъпни. Те не могат да се отварят, докато не получите ключ. Той се продава срещу откуп.

Твърди се, че заразяването е станало чрез получен фишинг имейл от мним частен съдебен изпълнител. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от „Майкрософт“ от 2014 година“, поясни Тулев.

„Това, което ме притеснява, е, че атаката е станала на 5 април. Чак на 15 април бива активиран въпросният криптовирус, който заразява компютрите“, каза Тулев.

За 2021 г. средната цена на такива откупи е била 170 хил. долара – по-малките компании плащат около 10 хил. долара, а най-големият е бил 3,2 млн. долара. Според Тулев само за 2021 г. и само една хакерска група, която е руска и е най-голямата, е направила бизнес за 2,3 млрд. долара.

Източник: Нова тв

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина