АктуалноВластГрадътНовини

Готвят обществена поръчка за надграждане на е-системата за продажба на билети

Правят и дружество, което ще събира приходите от продажбите

„С екипа подготвяме обществена поръчка за надграждане на електронно-билетната система. Считаме, че средата на следващата година е реалистичен срок за нови модерни методи на плащания в масовия градски транспорт на Пловдив“, съобщи зам.-кметът Тодор Чонов.

Става дума за безкешови варианти като: SMS (като „Синя зона“), чрез приложение от телефона, транспортни карти с презареждане на суми, покупка с кредитни и дебитни карти и други. Той уточни, че се предвижда да бъде оставена възможността за купуване на билети на място в автобуса с монети.

Припомняме, че до новата обществена поръчка за електронната система за билети се стига, след като испанската фирма Индра не успя да въведе инсталираната от нея  такава. Договорът с дружеството в частта за поддръжка на системата изтича в края на годината, а общинската управа се готви да си търси правата след изтичането му.

На журналистически въпрос каква е прогнозната стойност на обществената поръчка за надграждане на електронната система, зам.-кметът коментира, „тъй като обществената поръчка за модернизиране и награждане на електроннта система се подготвя, не можем да кажем конкретни цифри.“

По думите му, не се знае какво е наследството на Индра. Разбра се, че не е ясно каква част от направеното по договора действа и каква – не, защото от ОП „ОКТ“ нямат цялостен достъп до системата.

Модерен градски транспорт – след края на „устойчивостта“

Предстои и създаването на ново общинско търговско дружество, което да има лнямат достъп до ценз за превозвач и да събира приходите от продажба на документите за пътуване. За целта при подписването на новите договори с частните превозвачи ще има клаузи, че след въвеждането на е – системата, те спират да събират приходи от билети, а всичко става дейност на новото общинско дружество. На частните превозвачи – доставчици на услугата ще им се заплаща на км/пробег, уточни той.

Бе съобщено още, че преди дни комисията по чл. 8 е взела решение за оптимизиране на общинската транспортна схема, което ви анонсирахме със статията Автобусите в Пловдив да се движат през 10 минути в час пик. От нова година се подготвя да влезе в сила въпросната промяна в разписанието на градския транспорт.

В края на годината изтичат и договорите с превозвачите по областната и републиканската  пътни мрежи и там има множество оплаквания. В критериите на новата обществена поръчка за Областната схема ще се заложат изисквания за обслужване на новите търговски и индустриални зони около града, както и за обслужване на големия поток ученици от съседните населени места сутрин и вечер,“ съобщи Тодор Чонов.

Натискът върху инфраструктурата е огромен. Над  5 000 000 превозни средства циркулират в града за месец, отбеляза ресорният зам.-кмет.

Още подробности от отчета на зам.-кмета Тодор Чонов четете в:

Свалят таксите на таксиметровите шофьори в Пловдив над 50%

Общинското ФБР ще мери димните газове на автомобилите

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина