АктуалноВластГрадътМненияНовиниПод ножа

Модерен градски транспорт – след края на „устойчивостта“

Какъв ще искът срещу Индра, ще стане ясно, когато общината го внесе в съда

Какво ще стане с масовия транспорт на Пловдив ще разберем, когато изтече „устойчивостта“ на така наречения Голям транспортен проект. Това стана ясно по време на днешния отчет на първата година от мандата на зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

В отчета си той говори за проблемите в системата и постиженията на екипа му:

Всеки един от нас ежедневно се сблъсква с всякакви проблеми, свързани с градския транспорт. Пловдив е единственият град, в който масовия транспорт се осъществява от частни фирми. Ежедневно се налага да се извършва сериозна работа по координиране на дейността с частните превозвачи. Същевременно  успяхме да запазим цената на еднократния билет за пътуване от  1 лев. Това е най-евтина услуга от всички големи градове.

През последната година успяхме да дисциплинираме част от превозвачите да изпълняват задълженията си.

Сега виждаме модерни автобуси. Паркът е един от най-модерните в България. Всички са с Евро 6 поне. Предстои и подписването на договора за 8-те линии.“

Средно 97 % от курсовете по линиите се изпълняват, обяви Чонов. Санкции над 470 000 лева са наложени на превозвачите за пропуснати курсове, а за неспиране на спирка – 87 хиляди лева.

Запазването на цената на билета и превъзпитанието на част от превозвачите със санкции по договорите, горе-долу с  това се изчерпа доклада в частта транспорт.

От отговорите на журналистически въпроси стана ясно, че не е ясно какви неустойки ще се търсят от Индра за неработещата система за електронни билети, или поне Общината не желае да ги обяви на обществеността.

„Правната дирекция работи, като внесем иска в съда ще се разбере,“ коментира зам.-кметът Тодор Чонов.

Договорът с Индра изтича в края на тази година (така наречената „устойчивост“), припомни той и уточни , че по силата му, освен чисто юридически действия за неизпълнение на клаузи, „няма как да направим каквото и да било“.

Чонов заяви, че се подготвя и нова обществена поръчка за награждането на ел системата на градския транспорт.

Очаквайте подробности.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина