АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовини

Готова ли е Община Пловдив за справяне с бедствия и аварии?

Каква е готовността на управата и институциите във втория по-големина град в страната за справяне с бедствия и аварии? Този въпрос е особено актуален през последната седмица, когато погледите на всички българи са насочени към последиците от наводнението, сполетяло села от общините Карлово, Калояново и Марица.

Всички знаем, че засегнатите населени места са твърде близо до града ни, за да си позволим да не бъдем нащрек.

Още повече, че в „Градини и паркове“ не виждат червената лампа в Марица. Втори месец в коритото на реката стоят неизвозени тонове дървесина, които застрашават безопасността на населението.

След Под тепето, днес и от политически представената група на социалистите в Общински съвет – Пловдив „Автентична лава БСП“, обръщат внимание на това, дали Община Пловдив е готова да се справи с подобна криза и дали въобще разполага с необходимите ресурси, изразено в специализирана техника и специално обучени екипи.

Общинският съветник Йордан Василев отправя питане към кмета на града, което включва следните въпроси:

  1. С какви и колко на брой единици специализирана техника разполага Община Пловдив и какво е тяхното техническо състояние?
  2.  С колко обучени човека за справяне с кризи, породени от бедствия и аварии, разполага Община Пловдив и на какъв период от време им се провеждат тренировки по евентуални сценарии за възможни бедствия и аварии?
  3.  Какви мерки за превенция е предприела Община Пловдив за рисковете от наводнения, с възможен причинител река Марица и/или от територията на съседните Общини Родопи и Марица?
  4. Кога е проведено последното обучение на органите на изпълнителната власт и другите държавни органи?
  5. Кога е проведено последното ежегодно обучение на населението за защита при бедствия и под каква форма?
  6. Планът за защита при бедствия на Община Пловдив е приет на 5 декември 2019г., след тази дата предприети ли са стъпки за неговото актуализиране, изготвено на конкретен Анализ на рисковете?

Той посочва, че очаква писмен и устен отговор, който да бъде оповестен на следващото заседание на местния парламент.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина