АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовини

ГХГ-Пловдив: Предстои да сложим обяснение на концепцията

Обновената експозиция е подредена по идея на директора Красимир Линков и екип уредници, обясниха от ГХГ – Пловдив

Не е имало натиск от страна на местната власт за откриване на галерията преди да бъдат готови всички обяснителни надписи, добавиха от институцията

Концепцията за подредбата на картините в ГХГ – Пловдив е по идея на директора Красимир Линков, който е изкуствовед, както и на екип уредници от галерията. Това обясниха от институцията на въпроси, зададени от „Под тепето“.

Тепърва предстои да се поставят информационни и обяснителни надписи за концепцията на подредбата, в близко бъдеще ще да се направят и печатните материали за разделите в нея, коментираха от галерията и допълниха, че не е имало натиск за откриването на галерията преди да бъде готова цялата експозиция с тези нужни за всяка галерия елементи. Въпросът бе свързан с идеята за подреждане на картините, тъй като в много от залите са поставени творби, разделени от две поколения автори, както и несвързани стилове, или теми от историята на българското изкуство.

Относно десетките творби, които са датирани от авторите върху самото платно, както и други, които са публикувани в научни издания и широко известни на културната общественост, от галерията заявиха, че тези редакции вече са въведени (заб. „Под тепето“ направи проверка и един ден след получаване на отговорите повечето от тези пропуски всъщност не бяха поправени). За останалите творби, от галерията отговориха, че се изисква подробно изучаване на архивен материал и „извършване на съпоставки, което отнема време“.

Ето и всички отговори от ГХГ – Пловдив на въпросите на „Под тепето“:

– Чия е концепцията в подредбата на новата експозиция на ГХГ – Пловдив и планира ли се тя да бъде представена на посетителите, например с уточняващи надписи и въвеждащи текстове към всяка зала или поне наименования на залите?

Отговор: Концепцията за подредбата на художествените произведения в обновената експозиция е изготвена от екип уредници, работещи в галерията, ръководен от Красимир Линков – изкуствовед и директор на институцията.

Скоро на видно за посетителите място в сградата ще се постави кратко резюме на съдържанието и принципите на подреждане на експозицията. Освен такъв общ информационен текст в момента се изработват обяснителни текстове, запознаващи посетителите със съдържанието на отделните зали като художествени направления и знакови художници.

– Планира ли се издаване на брошура към входния билет, който да представя експозицията с представяне на самата подредба по зали?

Отговор: В момента се подготвят печатни материали за Постоянната експозиция, разделите в нея и основните художници.

– Планира ли се липсващите надписи или тези, в които няма дадени атрибути – най-вече годините на създаване към голяма част от творбите да бъдат допълнени в някакъв момент? Планира ли се и редакция на сгрешените надписи (като случая с Давид Перец и творбата „Из Смолян“, датирана през 1906 година)?

Отговор: Корекциите на информационните надписи към творби или автори вече са направени, но допълването с фактологично съдържание на други е процес, по който се работи. Не малка част от художниците назад във времето не са датирали своите произведения и уточняването на годината на създаване изисква подробно изучаване на архивен материал и извършване на съпоставки, което отнема време.

– Имало ли е натиск от градската управа за гонене на кратки срокове за откриването на експозицията?

Отговор: Върху работещите в Градската галерия не е оказван институционален натиск за по-скорошно откриване на експозицията. Удължаването на сроковете по нейното реставриране и преустройство беше обективно предизвикано от двете „ковидни“ години, сполетели страната ни скоро след старта на ремонтните дейности. Все пак се положиха максимални усилия отстрана на ръководството и екипа обновеният художествен музей да отвори врати преди началото на туристическия сезон на 2022г. и веднага след отменянето на строгите противоепидемични мерки.

Работата по най-пълно и достъпно представяне на художествените произведения пред посетителите не приключил в момента на откриването на сградата. Тя е непрекъснат процес.

– Какви са плановете за връзката между улица „Стоян Чалъков“ и пространството на галерията, кога ще бъде изпълнено?

Отговор: По предварително утвърдения план за реставрацията на сградата и цялостното преустройство на прилежащите й външни пространства дейностите върху новоприсъединения общински терен с вход откъм ул. „Стоян Чалъков“ са съсредоточени във финалния IV-и етап. За оформянето на две площадки върху него – малък амфитеатър за прожекции и камерни представления и детска тематична площадка за образователни игри, е изготвен план, който вече е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата. В тазгодишния общински бюджет на Пловдив са определени към 500 000 лв. за реализирането на този последен етап от превръщането на обекта в престижна европейска галерия, привличаща голям брой посетители. Изпълнението трябва да се осъществи до края на годината.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина