АктуалноИзбориНовини

ГЕРБ и ДПС печелят вота по области

ГЕРБ печели в почти всички области в страната с изключение на Кърджали, Търговище, Силистра, Разград и Шумен, където победител е Движението за права и свободи (ДПС). Това показват данните при почти 100% обработени протоколи от областите в страната, показа справка на „Дневник“ в сайта на Централната избирателна комисия.

На практика ГЕРБ си връща победата в някои области, които бяха спечелени на парламентарния вот през ноември 2021 година от „Продължаваме промяната“. ДПС е победител в районите, в които традиционно печели подкрепа.

ГЕРБ е първа в големите градове – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, и си връща победата в Русе, Добрич, Ямбол и Хасково.

В областите, в които ГЕРБ са първи, най-често на второ място са „Продължаваме промяната“, като на места като Русе разликата е под един процент, а в Пловдив, където водач от „Продължаваме промяната“ беше отстраненият председател на парламента Никола Минчев, разликата е 342 гласа.

От тази тенденция се отличават Монтана, където след ГЕРБ се нарежда ДПС (но и там са обработени около 84% от протоколите), Пазарджик, където на второ място отново е ДПС (водач на листата беше санкционираният за корупция Делян Пеевски) и Смолян.

В петте области, в които победител е ДПС, партията на Бойко Борисов се нарежда на второ място.

Избори 2022
ПОБЕДИТЕЛИТЕ ВЪВ ВОТА ЗА ПАРЛАМЕНТ ПО ОБЛАСТИ

Снимка: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина