Георги Търновалийски: Няма да доставим удоволствие на Корнелия Нинова и нейната клика, като напуснем БСП

Актуално Избори 2021 Новини Под ножа

Ние си имаме организация, ще продължим да водим нашата битка вътре в партията и да спазваме устава и принципите, заявява народният представител

Депутатът подчерта, че очаква противоуставни реакции и действия от централното ръководство преди изборите

Народният представител от БСП Георги Търновалийски е сред хората, които най-остро критикуват националното ръководство на партията заради изключването на Георги Гергов и случващото се в градската организация. Днес, след поднасянето на венци на паметника на капитан Бураго, депутатът отговори на няколко въпроса на Под тепето по повод ситуацията, в която се намира пловдивската структура след отстраняването на председателя Георги Гергов. Търновалийски очаква решението на Националния съвет да бъде обжалвано, тъй като случилото се в БСП е извън всякакви демократични принципи, до думите му. „ В крайна сметка ние имаме претенцията, че сме най-демократичната партия в страната, но такава бяхме до преди 3-4 години. Тук са нарушени по най-бруталния начин устав, демократичните принципи, които са важни не само за БСП като партия, а и за всяка организация, за всеки човек, който казва, че е демократ и иска тази демокрация да бъде съхранена в страната. Мога да влизам в много подробности, но само самият факт, ако погледнете решението и мотивите, и това, което говорителите на Корнелия Нинова казват, Георги Гергов е изразил различно мнение от мнението на ръководството. Защото той смята, че това ръководство води партията към закриване. Това е мотив, за да бъде изключен, според тях, от партията. А един основен принцип в нашия устав е правото на свободно изявяване на мнението на всеки един член на партията”, заяви Георги Търновалийски.

Какво следва от тук насетне за БСП Пловдив? Какво ще стане в процеса преди изборите- кой ще подрежда листите и какво ще се случи с градската структура? Имате ли яснота?

Имаме яснота какво трябва да се случи в градската структура на БСП и подреждането на листите за предстоящите избори по устав. Но това ръководство по устав не действа. Примерът е изключването на градския ни председател. По устав ние имаме право да назначим временен председател, който да подготви конференцията, на която да се избере председател на градския съвет. Градската партийна конференция е органът, който по устав ръководи партията и има правото да подрежда листата за народни представители на 16 многомандатен район. Дали това ще се случи, аз не мога да кажа. Очаквам реакции и действия, отново противоуставни, от централното ръководство. Но ние се стягаме за избори и ще ги проведем така, както всички останали избори сме провеждали и сме работили за тях.

Какви противоуставни реакции имате предвид?

Намеса в решенията на градската структура за председател. Очаквам, и то бе някъде казано в решенията на органите, да бъде проведен цикъл на отчет и избори в Пловдив. Което означава да започнем от избор на всички органи, от основните партийни организации. Което е пълно безумие в период на предизборна кампания. Не знам дали ще стигнат до това. Но ако се случи, това означава, че конференция в Пловдив няма да има и тогава решенията ще ги взима Националният съвет. А Националният съвет на БСП е мнението на Корнелия Нинова. Такъв орган има само формално. Решенията се взимат от Корнелия Нинова еднолично. Партията се управлява еднолично.

Какво ще направите, ако спуснат председател на БСП в града от „Позитано” 20?

Нашата реакция може да е само по устав. Да обжалваме тези решения. Но органът, който трябва да ги разглежда, е Общопартийната контролна комисия, а тя действа по същия начин, както и Националния съвет- орган на г-жа Корнелия Нинова и каквото е нейното мнение, това е и мнението на този орган. Мога да дам един пример. Георги Гергов беше изключен с тези мотиви, които напълно отхвърляме. Има един наш председател на район Западен, който беше уличен в измама с една диплома, всички знаем за това, който беше оневинен от същата тази общопартийна комисия. При положение, че е извършено явно престъпление. Да, тук органите ще се произнесат, но диплома фалшива има ли? Да, защото лицето не показа диплома. Измамата е явна. Но тя не е изключена от партията, продължава да бъде председател на един от районите в Пловдив и да бъде член, и то в ръководните органи на партията в града.

Допускате ли възможност да напуснете БСП, ако нещата се развият по начина, по който може би очаквате?

Чисто емоционално и през това минахме като идея, като мисъл. Но аз на този въпрос вече отговарям- няма да доставим това удоволствие на г-жа Нинова и нейната клика. Ние сме членове на БСП и тя не ни е правила членове на партията. Ние си имаме организация и ще продължим да водим нашата битка вътре в партията и да спазваме устава и принципите на БСП. Защото партията има 130 години, а г-жа Нинова случайно попадна в тази партия по нейни си причини, които нямат нищо общо с идейната основа на БСП.

 

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Георги Търновалийски: Няма да доставим удоволствие на Корнелия Нинова и нейната клика, като напуснем БСП

  1. ибриците на свинаря-милионер с измислени ,, идеи, принципи и дори фамилии”се отдалечават от килипира

  2. Търновалийски и останалите хора на Гергов не им се пускат топлите местенца, на които са се настанили. Малко достойнство и да последват свинаря!

  3. Ние пък, обикновените хора, няма да гласуваме за БСП докато в нея са хора като Гергов и другите червени милионери, забогатяли по време на прехода! Така партията ви ще затъва все повече, докато я застигне сътбата на НДСВ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.