АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Георги Стаменов: Няма да има ограда в проекта за Дондуковата градина

„Ограда в проекта за реконструкция на Дондуковата градина няма да има. Гарантирам го”. Това заяви кметът на район Централен Георги Стаменов на днешното обществено обсъждане за теглене на дългосрочен общински заем за цялостно обновяване на първия градски парк и завършване на зоопарка. Именно идеята за ограждане на градината основно бе критикувана от гражданите в последните месеци. Днес стана ясно, че този спорен елемент няма да бъде част от проекта.

„Дълги години идеята за реконструкция на първия градски парк не намираше своята реализация. Към момента имаме готов проект, съгласуван от НИНКН и Министерството на културата, имаме издадено строително разрешение и имаме избран изпълнител. Моята убеденост е, че този проект трябва да бъде реализиран. Ако имаме осигурено финансиране можем да го стартираме през април и в рамките на година ще го приключим”, обясни Стаменов пред присъстващите на обсъждането в пленарната зала на Общински съвет. КСС-то в договора с изпълнителя е на стойност 3,7 милиона лева, колкото иска да тегли Общината от Фонда за градско развитие.

Той изброи всички архитектурни и технически параметри от проекта. Поясни, че настилките ще бъдат от гранит. Предвидени са две нови детски площадки, както и възстановяване на беседката зад Природонаучния музей. Фонтаните, които са в центъра на алеята в парка в момента, ще бъдат превърнати в цветни вази, а водното огледало ще е в центъра на градината. Зад Природонаучния музей ще има и сух фонтан.

„Предвидена е подмяна на някои от дърветата, които според ландшафтните архитекти, с които работим, не са в здраво състояние. На тяхно място ще бъдат засадени нови дръвчета. Ще изградим и система за капково напояване, за да може паркът да е зелен и в най-горещите летни дни”, обясни Георги Стаменов. След въпрос на гражданин добави, че един от архитектите в проекта е ландшафтният специалист Станимир Шаламанов, който е изготвил и оценката за състоянието на дървесната растителност.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина